Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rishi Sunak skrotade viktig nordlig järnväg i Storbritannien trots tidigare löften

Uppdaterad 04.10.2023 15:30.
Rishi Sunak håller tal. På talarpodiet står det "Long-term Decisions for a Brighter Future" (Långsiktiga beslut för en ljusare framtid).
Bildtext Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak håller tal för Tory-partimedlemmar under partikonferensen i Manchester.
Bild: EPA-EFE

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak försöker övertyga Tory-partiet om seger tillsammans med honom i nästa val. Han vill framstå som mannen som vågar fatta djärva beslut för framtiden. Ett stort infrastruktursprojekt kommer inte att förverkligas.

Sunak tog över ledningen av Tory-partiet för nästan ett år sedan, efter att Liz Truss tvingats avgå efter bara 44 dagar. Nu försöker han måla upp en ljus framtid för partiet trots problem på många fronter.

Den förmögna Sunak har fått ta emot mycket kritik för drygt 13 års konservativt styre i Storbritannien. Finanskris, brexit, coronapandemin, strejker och höga energipriser har slagit hårt mot den brittiska ekonomin och välfärdssamhället. Sunak och hans parti anklagas nu för att ha skapat många av de problem han pekar på – bland annat problemen inom socialvården och bostadskrisen.

Skattetrycket är högt, statsskulden och inflationen har ökat snabbt och många har svårt att få sina pengar att räcka till.

En ny opinionsundersökning som publicerades på onsdagen visar att ungefär en tredjedel av 2019 års konservativa väljare ser Rishi Sunak som ”inkompetent”. Nästan sex av tio anser det då frågan ställs till alla svarande.

Rishi Sunak på ett hotellrum.
Bildtext Rishi Sunak på ett hotellrum i samband med den årliga partikonferensen för det konservativa Tory-partiet i Manchester i norra England, den 3 oktober 2023.
Bild: Lehtikuva

Viktig nordlig järnvägslinje i fokus – Sunak skrotar delen norr om Birmingham

Spekulationer om framtiden för HS2 – ett jättelikt järnvägsprojekt som präglats av stora förseningar och stigande kostnader – har dominerat det konservativa Tory-partiets konferens i Manchester. Inflationen har drivit kostnaderna för det stora infrastrukturprojektet upp i skyarna.

Sunak meddelade på onsdagen i sitt första tal som premiärminister på Torypartiets konferens att den nordliga delen av det planerade HS2-tåget inte förverkligas. Höghastighetståget från London via Birmingham till större städer i Midlands och norra England kommer inte att byggas ut ända till Manchester.

Sunak sa att han avbryter ”resten av HS2-projektet”, vilket betyder allt utanför sträckan London-Birmingham som redan är under uppbyggnad.

– Fakta har förändrats, sa premiärministern och lovar att varenda slant som sparas på det inställda banavsnittet kommer att användas till andra transportförbindelser.

Premiärministern presenterade en rad alternativa transportprojekt, och hävdade att dessa projekt kommer att ge bättre valuta för pengarna och att de kan levereras snabbare.

Avsikten med järnvägsförbindelsen HS2 var att minska restiderna och ge fler människor möjlighet att jobba utanför London. Den här planerade järnvägsförbindelsen utgjorde en viktig del av de konservativas vallöften 2019.

Ilska mot Sunak bland lokala ledare och företag

Labour-borgmästaren i Greater Manchester, Andy Burnham, har anklagat regeringen för att inte respektera människor i de norra delarna av Storbritannien.

– Många i Tory-partiet tror att de kan behandla norra England annorlunda än de behandlar andra delar av landet, sa han nyligen till BBC.

  HS2-projektet för höghastighetståg mellan mellan London och norra England.
Bildtext Arbetare vid byggarbetsplatsen för HS2-höghastighetståget mellan mellan London och norra England.
Bild: EPA-EFE

Ett dyrt, unikt infrastrukturprojekt

HS2 föreslogs ursprungligen 2010 och fick klartecken 2012. Den dåvarande konservativa transportministern Justine Greening definierade projektet som ”det mest betydande transportinfrastrukturprojektet sedan motorvägarna byggdes”.

Minst 22,5 miljarder pund har redan använts för att bygga sektionen London-Birmingham medan 2,3 miljarder pund har gått till den andra fasen, bland annat köp av mark och fastigheter. Cirka 30 000 människor arbetar för HS2, mestadels i leverantörskedjan. Mångas liv och hem har påverkats starkt av projektet på grund av de fastighetsköp som gjorts längs den planerade HS2-rutten norr om Birmingham.

Sunaks tal vid partikonferensen hålls vid en svår tidpunkt för de konservativa, som har släpat efter Labour i opinionsmätningarna i över ett år.

”Tuffa långsiktiga beslut”

Sunak försöker frammana en bild av att han är den enda politikern som är villig att ta tuffa långsiktiga beslut och att ekonomin kan gagnas av det, även om besluten inte är populära direkt på kort sikt. Han anser att det politiska systemet är alltför fokuserat på kortsiktiga fördelar, och inte på långsiktig framgång.

– Vårt uppdrag är att förändra vårt land i grunden.

Sunak vill inte ta något ansvar för de senaste 13 årens kortsiktiga fokus, och han anser att det politiska systemet inte har fungerat ordentligt sedan 1990-talet.

Sunak säger sig vara villig att vara impopulär för att driva igenom förändring.

– Jag är beredd att övertyga folk om att det jag gör är rätt.

Frågan är hur partiet ska klara sig i valet nästa år.

Labour på väg in i värmen – men måste ändå försöka hålla kvar radikalare väljare

Den konservativa regeringen måste utlysa nyval senast den 28 januari 2025. Många bedömare tror ändå att valet kommer att äga rum redan hösten 2024 eller redan under våren. I valet 2019 vann de konservativa en jordskredsseger och fick 352 av 650 platser i underhuset.

Om det i dag hölls val i Storbritannien skulle det sannolikt bli ett maktskifte. Opinionsundersökningar visar att Labour leder klart över Tories.

Labourledaren Keir Starmer har kritiserats för att vara så försiktig att det är oklart vad han egentligen står för.

När Starmer vann partiledarvalet 2020 lovade han att ena partiets olika falanger. I takt med stigande stöd har Starmer småningom glidit högerut.

Många av de medlemmar som tidigare lockades till Labour av partiets tidigare radikala politik har nu lämnat partiet, och nya medlemmar har inte kommit in i samma takt.

Starmer talade tidigare om att införa en förmögenhetsskatt, men den är inte aktuell i dag, och Labourledaren talar inte heller längre om att höja inkomstskatten för de personer som tjänar mest eller att avskaffa universitetsavgifter.

Starmer har sagt att en Labourregering inte att kommer att kunna ge medborgarna de tjänster som behövs om inte den ekonomiska tillväxten ökar betydligt. En sådan tillväxt sker ändå inte snabbt, och det betyder att alternativen är få – och att skatterna måste höjas.

Labour borde nu få Tory-väljare att byta parti och behöver vinna tillbaka de väljare i norra England som röstade konservativt 2019. Samtidigt måste Labour ändå försöka hålla kvar de som vill ha en radikalare politik.