Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Finlands största hyresvärd höjer hyrorna – demonstranter samlades utanför huvudkontoret inför avgörande styrelsemöte

Uppdaterad 04.10.2023 15:20.
A group of protesters in front of Heka office 4 October 2023
Bildtext Ett gäng demonstranter utanför Hekas huvudkontor i Alphyddan i Helsingfors på onsdagsmorgonen.
Bild: Lukijan kuva / Toivo Koivisto

Landets största hyresvärd, Helsingfors stads bostadsbolag Heka, höjer hyrorna med i medeltal 12 procent. Styrelsen fattade beslutet på onsdagsmorgonen.

Bostadsbolagets vd Jaana Närä säger till Yle att beslutet var enligt förslaget, men hon vill inte gå in på detaljer. I medeltal höjs hyrorna med 12 procent, men höjningarna varierar mellan olika stadsdelar.

Under onsdagsmorgonen samlades ett tiotal demonstranter utanför Hekas huvudkontor i Alphyddan i Helsingfors inför styrelsemötet. Mötet började klockan halv åtta på morgonen.

Heka har motiverat hyreshöjningarna med att räntor och kostnader stiger. Heka har finansierat nya bostäder och stora renoveringar men lån vars räntor har stigit. Heka har lite på tre miljarder euro i lån.

De planerade hyreshöjningarna har fått kritik av invånarna sedan planerna blev kända i våras.

De regionala kontoren ska stängas

I ett pressmeddelande som Heka skickade ut under eftermiddagen sägs att bolaget har tagit till åtgärder som ska leda till att lika höga höjningar ska undvikas i framtiden.

Till exempel stängs de regionala kontoren och verksamheten koncentreras till ett centralkontor för att spara personal- och kontorskostnader. Dessutom blir ersättningarna för invånarmötena mindre och renoveringsplanen för Hekas hus uppdateras.

I pressmeddelandet kommer också fram att hyreshöjningarna varierar mellan 7-8 procent och 14,9 procent.

Artikeln uppdaterad kl 15:19 med tilläggsuppgifter från Hekas pressmeddelande.

Diskussion om artikeln