Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jerry Turkulainen september månads spelare i ishockeyligan

Uppdaterad 04.10.2023 11:54.

Ingen som följt den inhemska FM-ligan i ishockey kan ha missat att JYP-anfallaren Jerry Turkulainen varit i sitt livs form. Han inledde aningen anspråkslöst med ett mål på lagets tre första matcher, men sedan föll pusselbitarna på plats.

I de fyra följande matcherna har han stått för fantastiska 13 poäng: mot KooKoo 1+2=3 poäng, mot HPK 1+3=4 poäng, mot KalPa 1+2=3 poäng och mot SaiPa 1+2=3 poäng. Under 2000-talet är det bara Pelicans-anfallaren Ryan Lasch som mäktat med lika många poäng på fyra matcher.

Turkulainen, som med sina 170 cm hör till ligans kortaste spelare, toppar poängligan med 5+9=14 poäng på sju matcher.

Det är framför allt Jyväskylälagets powerplay som fungerat ovanligt bra och burit frukt i form av mål. JYP har också beslagtagit de två följande placeringarna i poängligan, genom backen Sami Niku (4+9=13) och anfallaren Reid Gardiner (4+8=12).

Turkulainen valdes till månadens spelare för andra gången – första gången var i oktober i fjol.

Sport

Iivo Niskanen tillbaka i världscupen – här är truppen till Östersund

Världscupen fortsätter för längdåkarnas del med tävlingar i Östersund i helgen. På lördag står en sprint i klassisk stil på programmet och på söndag tävlar man om poäng i ett fristilslopp.

Finland skickar 17 åkare till Sverige – nio herrar och åtta damer. Iivo Niskanen som stod över tävlingarna i Gällivare är nu tillbaka i världscupen.

Krista Pärmäkoski som blev sjuk i samband med tävlingarna i Gällivare tävlar inte i Östersund. Veteranen Riitta-Liisa Roponen är inte uttagen den här gången.

Eveliina Piippo gör å sin sida säsongsdebut i Östersund.

Damer:
Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Eveliina Piippo, Vilma Ryytty, Amanda Saari

Herrar:
Juuso Haarala, Miro Karppanen, Lauri Lepistö, Emil Liekari, Remi Lindholm, Niilo Moilanen, Joni Mäki, Iivo Niskanen, Lauri Vuorinen

EIF värvar den lovande försvararen Väinö Vehkonen

Ekenäs IF:s herrlag meddelar att backen Väinö Vehkonen förstärker laget kommande säsong.

22-åriga Vehkonen har spelat i division 1 i fyra säsonger och mött EIF flera gånger. Under den gångna säsongen representerade han MP från S:t Michel.

Väinö Vehkonen har också varit en del av juniorlandslaget för under 18-åringar. I maj i år utsågs Vehkonen också till månadens spelare i herrarnas division 1.

NFL-domare blev tacklad av spelare – bröt benet

I den amerikanska fotbollsserien, NFL, möttes New Orleans Saints och Detroit Lions under söndagen. Och matchen vanns till slut av Detroit med 33–28.

Men den största snackisen i matchen utspelade sig i den andra kvarten. New Orleans running back Alvin Kamara försökte bryta sig genom Detroits försvarslinje.

Istället tacklades han ut över sidlinjen och kolliderade med den assisterande domaren.

På TV-bilderna efter händelsen ser man hur domarens ben är vinklat åt fel håll innan bilden snabbt byts ut. Matchen avbröts men kunde fortsätta efter att domaren burits ut på bår.