Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stora drogtillslag har öppnat dörrarna för nya gäng – höga kokainpriser lockar till Finland

Timo Kilpeläinen rikosylitarkastaja Keskusrikospoliisi.
Bildtext Kriminalöverinspektör Timo Kilpeläinen säger att nätverk runtom i Europa försöker ta sin narkotikaförsäljning till Finland.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Den internationella gängverksamheten är småskalig i Finland. Kriminalöverinspektör Timo Kilpeläinen säger att polisen lyckats följa upp verksamheten och behöver resurser att fortsätta med det.

Internationella nätverk från olika håll i Europa och Mellanöstern försöker aktivt ta sig in på narkotikamarknaden i Finland, säger kriminalöverinspektör Timo Kilpeläinen vid Centralkriminalpolisen i Yles Morgon-tv.

Polisen har också lagt märke till att en del utländska aktörer sköter försäljningen direkt till kunden på egen hand, så att en finländsk mellanhand saknas.

Kilpeläinen säger att drogbeslag och fängelsedomar öppnat dörrarna för olika nya gäng att försöka ta sin verksamhet till Finland.

– Det har gjorts stora drogbeslag i Finland där brottslingar dömts till fängelse. Det har i sin tur gett rum för andra aktörer på spelplanen.

– I Finland är gatupriset på kokain just nu högre än i andra länder, vilket innebär mer inkomst. Det lockar hit fler aktörer också, säger Kilpeläinen.

Viktigt att iaktta miljön runt gängmedlemmar

Än så länge är den internationella gängbrottsligheten småskalig, i synnerhet jämfört med till exempel Sverige. Det har också förekommit klart färre försök till brott mot liv i Finland.

Kriminella gäng har däremot börjat grunda företag för penningtvätt. Det är främst frågan om reparationsföretag och verksamhet inom bygg-, transport- samt hotell- och restaurangbranschen.

De är också aktiva på sociala medier, där en del av rekryteringen sker – främst riktad till unga.

– Sociala medier är inte ett supereffektivt sätt att få mer folk till sin verksamhet, men det kan locka någon som redan är intresserad av en kriminell livsstil, säger forskardoktor Markus Kaakinen vid Finlands akademi.

Han lyfter också fram att fattigdom och utsatthet inte leder till gängkriminalitet i sig, men kan öka risken att individer med benägenhet att lockas med faktiskt gör slag i saken.

Timo Kilpeläinen säger att polis och myndigheter är oroliga över att en kultur där våld inte ses som någonting allvarligt skulle kunna växa sig större.

– Det finns än så länge inte så värst många gängaktiva, men det är viktigt att vara uppmärksam på personer i deras näromgivning som kan påverkas och influeras till att bli gängmedlemmar.