Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helomvändning i ligakabinetten – Kiekko-Espoo och Jokerit kan ansöka om en ligaplats för nästa säsong

Jokerit spelar träningsmatch.
Bildtext Jokerit har möjlighet att återkomma till FM-ligan tidigare än väntat.
Bild: Mikko Taipale/Jokerit

Den finländska ishockeyligan gör en kovändning. Ligaledningen meddelar, i motsats till ett tidigare beslut, att man tar emot licensansökningar också från klubbar utanför ligan för säsongen 2024/25.

I våras fattade ligaledningen ett beslut på en extra bolagsstämma att inga nya licensansökningar skulle tas emot.

Den nya riktlinjen innebär att klubbar som Kiekko-Espoo och Jokerit, som redan anmält sitt intresse för ligan, de facto kan ansöka om en ligaplats.

Tiden är dock knapp eftersom ansökningstiden går ut den 31 oktober.

”Vårt ansvar är stort”

På FM-ligans bolagsstämma den 12 oktober presenteras de första konkreta riktlinjerna för ligans framtida seriemodell. Resultatet kommer att kommuniceras offentligt efter mötet.

– Alla punkter som tangerar framtida seriemodeller kommer inte att vara klara innan den 12 oktober, men vi kommer då att försöka ge svar på vissa nyckelfrågor. De kommer att ligga till grund för de sista stegen i det framtida arbetet, säger FM-ligans ordförande Heikki Hiltunen i ligans pressmeddelande.

FM-ligan startade en process angående det framtida arbetet för ett drygt år sen. Hiltunen säger sig ha förståelse för att den långa processen kan ha prövat tålamodet hos den finska ishockeypubliken.

– Det finns dock så storskaliga och långtgående ärenden att hantera att vi måste göra ett noggrant arbete. Vårt ansvar för den finländska ishockeyn är stort, säger Hiltunen.

Ligaledningen har tidigare motiverat att man inte tar emot ansökningar medan övergångsfasen av seriesystemet pågår.

Enligt pressmeddelandet har ligans aktieägare ändå bedömt att det inte medför avgörande hinder för ansökningarna. Licensieringsprocessen ska ändå i första hand följa avtalet mellan Finlands ishockeyförbund och ligan.

Villkor för att licens ska kunna utfärdas

FM-ligans licensförfarande:

  • Klubbar som ansöker om en ligaplats uppfyller, och har åtagit sig att ta hand om, alla villkor och skyldigheter som krävs för den giltiga ligalicensen.

  • Redan innan ligalicensansökan lämnas in har klubben som ansöker om en ligaplats långsiktigt under flera säsonger visat att verksamheten är operativt ekonomiskt lönsam och att dess idrottsliga färdigheter ligger tillräckligt nära liganivå för att lyckas i ligan.

  • Klubben som ansöker om en ligaplats har varit framgångsrik i Mestis innan den skickar in sin ligalicensansökan.

  • En klubb som ansöker om en ligaplats förbinder sig att köpa eller teckna en ligaaktie till marknadspris.