Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen granskar det tidigare ryska generalkonsulatet i Åbo

Uppdaterad 04.10.2023 14:24.
En ensam kvinna står med två skyltar framför det stora ryska konsulatet.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Statliga fastighetsbolaget Senatfastigheter och polisen genomför den här veckan en kartläggning av byggnaden där det ryska generalkonsulatet i Åbo tidigare verkade.

Polisen bekräftar att de är på plats vid det tidigare ryska generalkonsulatet vid Vårdbergsparken i centrala Åbo den här veckan.

Marko Härkönen från Senatfastigheter konstaterar för Yle Åboland att polisen kommer att undersöka fastigheten på grund av säkerhetsskäl.

– Efter att polisen granskat byggnaden kommer anställda vid Senatfastigheter att göra en egen undersökning av byggnaden för att utvärdera byggnadens skick och värde.

Enligt Härkönen kontrollerar polisen ifall byggnaden är säker.

– De går igenom alla rum för att garantera att där inte lämnats exempelvis någon märklig teknik. Det här är en helt normal granskning efter att representanter av ett annat land lämnar ett ställe.

En person i en blå kavaj.
Bildtext Enligt Marko Härkönen kan Senatfastigheter undersöka byggnadens skick efter att polisen granskat byggnaden.
Bild: Senatfastigheter

Polisen var klädda i skyddsutrustning under granskningen under onsdagen. Härkönen konstaterar att det hör till de normala rutinerna.

– Man tar hellre de säkra före det osäkra då man inte vet vad som väntar. Det kanske ser ganska häftigt ut men det är helt normal utrustning.

I det här skedet har Härkönen svårt att bedöma byggnadens skick. Det klarnar då alla utredningar är klara.

– Enligt överenskommelsen ska byggnaden vara helt tom. Men om det är det vet vi inte. Vi har inte vågat gå in byggnaden ännu.

Polisen kommer att fortsätta att undersöka fastigheten den här veckan. Härkönen ber allmänheten om arbetsro åt myndigheterna. Tillsvidare har Härkönen inte fått någon information av polisen gällande vad de hittat i byggnaden.

Konsulatet stängde under helgen

Generalkonsulatets hyreskontrakt avslutades den 30 september och nu kan byggnadens skick granskas utförligt för att se vilka behov det finns för reparationer eller andra åtgärder.

En försäljning kan bli aktuell men först ska det under hösten utredas vad byggnaden kunde användas skriver Senatfastigheter i ett pressmeddelande.

Rysslands generalkonsulat i Åbo
Bildtext Rysslands generalkonsulat i Åbo stängde officiellt under helgen.
Bild: Arash Matin / Yle

Ifall inget dyker upp ska byggnaden säljas i enlighet med statens fastighetspolitik.

Det var i mitten av juli i år som republikens president och utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott bestämde att stänga det ryska generalkonsulatet i Åbo.

Officiellt stängde konsulatet på lördagen men i praktiken har man inte kunnat sköta några konsulära ärenden i byggnaden sedan den 18 augusti. Konsulatet har bland annat kunnat sköta passärenden åt ryska medborgare i trakten. Sådana ärenden måste nu skötas vid Rysslands ambassad i Helsingfors.

Uppdaterad den 4 oktober klockan 14.24 med en bild av Marko Härkönen.