Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Byggarbeten påverkar trafiken vid Aura ås östra strand i Åbo – Teaterbron stängs i oktober

Draken Smaug på Åbos teaterbro.
Bildtext Säsongsdekorationen på Teaterbon installeras eventuellt senare än vanligt på grund av byggarbeten. Bilden är från 2021 då brons dekoration inspirerades av Åbo stadsteaters uppsättning av Sagan om ringen.
Bild: Jouni Koutonen / Yle

Reservera extra tid om du ska ta dig fram på Östra Strandgatan eller över Teaterbron. Teaterbron renoveras och samtidigt utvidgas byggplatsen på Självständighetsplan där det nya musikhuset byggs.

Teaterbron kommer att vara stängd i ungefär tre veckor i oktober medan bron renoveras. Arbetet pågår ända till november och under några veckors tid kommer bron att vara i bruk delvis, före den alltså stängs av helt och hållet.

Det är brons yta som behöver renoveras. Bland annat ska fogarna mellan stenarna förnyas och en del stenar som gått sönder ersättas. På det viset fräschas också konstverket av Jan-Erik Andersson på brons yta upp.

”Fogarna mellan brons granitplattor har redan länge varit i dåligt skick, till stor del på grund av att man saltar bron. Saltet förorsakar söndervittring i fogmaterialet”, säger Tuomas Turpeinen ansvarig byggherre från Åbo stad i ett pressmeddelande.

Cyklister och fotgängare ska istället ta sig över Aura å längs med Kvarnbron eller Aurabron. Målet är att renoveringen ska bli färdig tills det är dags för stadsteatern att dekorera bron inför vintersäsongen, men dekorationerna kan dyka upp senare i år på grund av byggarbetet.

Kärlekslåsen som har fästs vid broräcket får hänga kvar orörda under renoveringen.

Bygget av musikhuset påverkar bilister och fotgängare

Fotgängare och bilister påverkas då bygget av det nya musikhuset i Åbo kommer igång ordentligt. Bygget på Självständighetsplan vid Aura ås östra strand inleddes i oktober och från och med den 9 oktober avgränsas byggplatsen med staket. Det påverkar rutten för den som promenerar, och samtidigt minskar det på antalet parkeringsplatser på området.

Då kan man inte längre ta sig längs med förbindelsen från Statens ämbetshus till Åbo stadsteater. Parkeringen framför ämbetshuset är i fortsättningen endast till för tjänstebilar och rörelsehindrade och parkeringsplatserna längs Paavo Nurmis allé blir avgiftsbelagda på vardagar.

Teater- och museibesökare uppmanas parkera sina bilar i centrum. Framför teatern finns fortfarande plats för taxibilar och parkering för rörelsehindrade.

Trottoaren längs med Östra Strandgatan och på Paavo Nurmis allé bredvid teatern tas ur bruk tills vidare. Trottoaren framför teatern kan användas som vanligt.

Fram till år 2026, då musikhuset ska vara färdigt, kommer Östra Strandgatan vara enkelriktad mellan Kvarnbrinken och Kaskisgatan, med färdriktning från Martinsbacken österut.

Diskussion om artikeln