Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lättnad i Isnäs efter besked om att delar av skolskogen får stå kvar: ”Ser mycket bättre ut än vad vi var rädda för”

Uppdaterad 05.10.2023 12:55.
Svamp och bär, frisk luft och mjuk mossa. Skogen vid skolorna i Isnäs är viktig för många bybor. Den används också av skolorna och dagiset. - Spela upp på Arenan

Efter en paus på ett halvår meddelade skogsbolaget UPM att avverkningen av skolskogen i Isnäs i Lovisa fortsätter. UPM och markägaren har kompromissat fram en plan som byborna har lättare att leva med.

På onsdagskvällen (4.10) höll skogsbolaget UPM Metsä ett informationsmöte på föreningshuset Solbacka för att berätta vad som ska hända med den så kallade skolskogen i Isnäs. Skogsvårdsföreningen skulle också vara med men fick förhinder.

Det är frågan om ett sexton hektar stort skogsområde invid skolcentret i byn. Markägaren ville fälla skogen och sålde avverkningsrätten till UPM. Avverkningarna började i februari, men invånare ställde sig i vägen för maskinerna.

Till saken hör att Lovisa stad, Föreningen Nylands friluftsområden och Stiftelsen för naturarvet förhandlat om att köpa skogen för att låta skydda den och göra den till rekreationsområde. Det var en del aktiva bybor som kontaktade dem förra hösten efter att de fått nys om avverkningsplanerna.

Markägaren har meddelat att han kan tänka sig att sälja skogen, men bara som en del av en större affär där resten av skogen han äger i Isnäs ingår. Det är sammanlagt omkring 170 hektar.

Markägaren har förstås rätt att avverka som han vill, men invånarna ville att han skulle vänta tills de potentiella köparna hann komma med ett anbud.

Virkesköparen UPM var tvungen att pausa avverkningen och försökte få till stånd förhandlingar mellan markägaren och byborna. Sedan dess har inget hänt i skogen.

Under tiden har förhandlingarna mellan de intresserade köparna fortsatt. Staden och Stiftelsen för naturarvet har dragit sig ur medan NTM-centralen i Nyland kommit med som ny part. Något anbud om att köpa skogen har inte gjorts och markägaren verkar ha tröttnat på att vänta. Han är ändå villig att kompromissa.

Det ska hända

Enligt den uppdaterade planen så kommer man att spara en större del av skolskogen än det tidigare var planerat. Ungefär 5,5 hektar lämnas orörd.

I ett pressmeddelande inför informationsmötet skriver de aktiva Isnäsborna, som kallar sig Skolskogsrörelsen, att de fortfarande önskar att skogen ska sparas. Om det inte är möjligt så hoppas de att man ska minnas hur viktig skogen är för byborna och bevara viktiga naturvärden. Pressmeddelandet är också undertecknat av Isnäs daghem och skolorna i Isnäs.

Flera rader med stolar framför en scen. Stolsraderna är nästan fulla med människor.
Bildtext Tre stolsrader räckte inte till så arrangörerna fick leta reda på fler stolar för att alla som tagit sig till föreningshuset Solbacka i Isnäs skulle få sitta. Även stadsdirektör Jan D. Oker-Blom var på plats.
Bild: Mira Bäck / Yle

Enligt UPM så beaktar man ganska långt bybornas önskningar i den reviderade planen.

– I den uppdaterade skogsbehandlingsplanen ska vi ha naturlig förnyelse och inte kalhuggning. Vi ska ha så kallad fröträdställning. Vi ska inte hugga i närheten av skolstigen eller i närheten av skolan, säger Janne Seilo som är regionchef för UPM i östra Finland.

Ritad karta över skolskogen. Ett relativt stort område i mitten sparas.
Bildtext Karta som visar den uppdaterade avverkningsplanen. Området i grått avverkades i februari. Området i rött ska sparas.
Bild: UPM Metsä

Enligt miljöchef Tuomas Kara så kommer man att lämna ungefär 75 träd per hektar på området som avverkas. Förutom att spara fröträd ska man också så tallfrön och plantera tallplantor så att skogen förnyas snabbt.

Avverkningarna börjar vecka 42, alltså om några veckor. Den exakta dagen är ännu oklar, det beror på entreprenörens tidtabell. Skolorna och daghemmet ska informeras några dagar innan arbetet börjar.

När avverkningen pågår får man inte använda stigen som går genom skogen eftersom det är farligt att röra sig på området. Föräldrar ombes också se till så barn inte leker i stockhögarna som placeras längs vägen.

Om skolorna är intresserade så får de gärna komma överens med UPM om att besöka avverkningsplatsen, titta på maskinerna och få höra mer om arbetet.

skogslandskap
Bildtext Isnässkogen ska inte kalhuggas som planerat utan delar av den sparas.
Bild: Atte Henriksson / Yle

Invånarnas reaktioner

Bland åhörarna verkar konsensus vara att planen är rätt bra, även om många fortfarande önskar att markägaren skulle vara villig att vänta på ett eventuellt anbud.

Någon frågar om man inte skulle kunna avverka lite i gången istället för att sköta hela avverkningen på en gång, men enligt UPM är det inte en passande metod i den här skogen.

En annan person undrar om det skulle vara juridiskt möjligt för UPM att helt enkelt låta bli att avverka, men får som svar att det inte går att göra på eget bevåg utan påföljder. UPM är bundet av avtalet med skogsägaren.

Hanna Ikävalko tycker UPM har beaktat ganska många olika åsikter när de uppdaterat sin plan.

– Det är jättefint för den ser mycket bättre ut än den var ursprungligen. Men nog tycker jag ju i sista hand att skogsägaren själv ska få bestämma hur det går, säger hon.

En kvinna vänder sig om och tittar in i kameran. Bakom henne syns en rad med stolar och något som visas på en duk.
Bildtext Hanna Ikävalko tycker den nya planen ser bra ut.
Bild: Mira Bäck / Yle

Ikävalkos familj bor nära skolorna men deras skolväg går inte längs stigen i skogen. Däremot berättar Ikävalko att de brukar plocka bär och svamp i skogen.

– Jag har gjort det sedan vi flyttade hit för fem–sex år sedan. Jag har ännu inte träffat på en annan människa när jag varit i skogen. Nog är den säkert viktig för de andra också, men det känns som om jag alltid är ensam där, säger Ikävalko.

Hon tror svampplockandet kan fortsätta i framtiden också.

– Nog kommer det upp nya bär och svampar nästa år, säger Ikävalko.

En vy över en skog och en havsvik, ett hus i nedre kanten.
Bildtext Skogen i fråga ligger intill Isnässkolorna.
Bild: Atte Henriksson / Yle

Isnäsbon Janne Länsipuro är en av de aktiva inom Skolskogsrörelsen. Han är också kommunalpolitiker för De gröna. Länsipuro hoppas fortfarande att skogen skulle kunna bli rekreationsområde men ger den uppdaterade avverkningsplanen tummen upp.

– Det ser mycket bättre ut än vi vad var rädda för. Det syns att vår aktivism har haft inverkan. Fastän slutresultatet just nu inte är perfekt så kan vi ändå vara nöjda, säger Länsipuro.

Han påpekar att det inte finns några garantier för att markägaren inte ska avverka resten av skogen någon gång i framtiden, och så återstår det att se hur skogen kommer att se ut efter avverkningen.

En man i camouflagejacka står framför en karta över Isnäs och tittar in i kameran.
Bildtext Janne Länsipuro är en av Isnäsborna som engagerat sig i skolskogen.
Bild: Mira Bäck / Yle

Länsipuro tar också upp att han tycker planläggningen för Isnäs borde förbättras. Området har en delgeneralplan som är uppgjord då byn ännu var del av Pernå.

– Det skulle vara bra om Lovisa stad skulle ta en lite aktivare roll i att styra utvecklingen av det här området. Till det hör också rekreationsområden och skyddsområden, säger Länsipuro.

Artikeln uppdaterad kl. 7.25. Pressmeddelandet som skickades ut förra veckan var inte undertecknat av föräldraföreningarna, bara av Skolskogsrörelsen, skolorna och daghemmet.

Diskussion om artikeln