Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Våldsamt i knarksvängen där tonåringar tar till vapen: ”Jakobstad är lilla Stockholm”

Uppdaterad 09.10.2023 08:49.
Anonym kvinna går på gatan.
Bildtext I Jakobstad är det lätt att få tag på droger.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

Risken för allvarliga våldsbrott har ökat radikalt, säger mamman till en droganvändare i en österbottnisk småstad.

Skolparken i Jakobstad är en plats som kvinnan i medelåldern hatar sedan länge. Det var här hennes son fick något av en äldre man, något som gjorde att han kände sig annorlunda. Bättre till mods.

Då var sonen 15 år gammal. Han fick genast smak för marijuana som han bjöds på och efter det har han knarkat i perioder i 20 års tid, ut och in ur behandlingshem. Utan arbete, utan utbildning, utan pengar och utan vänner att lita på.

De slår varandra med järnrör. Min son kom en gång hem jätteblodig.

Mamma till droganvändare

Mamman har försökt göra vad hon kan men konstaterar att viljan måste komma från drogmissbrukaren själv. Under åren har hon märkt att missbrukarna blir allt fler:

– De var tio eller tjugo då när pojken började. Nu är det flera hundra som använder bara i Jakobstad. Jag ser ju direkt på deras blick när de är påverkade. Här i Jakobstad har det blivit lika accepterat att röka hasch som att röka cigg.

Person som går i Jakobstad.
Bildtext Mamman berättar om ett missbruk som enligt henne redan gått för långt i staden.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

En ny trend är det allt hårdare våldet som kommit de senaste åren:

– Risken för allvarligt våld har ökat radikalt i Jakobstad. De slår varandra med tillhyggen som järnrör. Till exempel kom min son hem en gång jätteblodig när två hade hållit ett järnrör mot hans hals och tryckt ned honom mot golvet.

– Han var hjälplös, och det här gjorde de bara för att han inte hade haft med sig droger åt dem. Därför fick han stryk.

polis och vapen samt droger
Bildtext Enligt polisen är den svällande droghandeln allt råare.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

I Jakobstad och Karleby håller en knapp handfull specialpoliser koll på droghandeln, de rör sig civilt klädda bland säljare, köpare och användare.

– Vi ser mycket eggvapen, alltså knivar. Skjutvapen förekommer, de är inte lika vanliga. Vi har pepparspray, knogjärn, olika batonger och elchockvapen. Sådana beslagtar vi alltmer, säger en av poliserna.

I deras jobb är det viktigt att så få som möjligt vet att de egentligen är poliser. Därför avslöjar vi inte deras namn eller visar deras ansikten i bild.

Knogjärn, pistoler, knivar, batonger, pepparspray och macheteknivar. Det stöter knarkpoliserna på vid sina patrulleringar.

Det som hänt, enligt polisen, är att droghandeln blivit digital. Nu sker den inte nödvändigtvis mellan köpare och säljare som känner varandra. I stället görs affärerna upp digitalt på till exempel Snapchat. Man bestämmer plats och tid där varor och kontanter ska byta ägare.

– Du vet inte vem du ska möta. Därför förbereder båda parter sig för ett eventuellt rånförsök och tar med sig vapen.

Vad är det då som används i Jakobstad och Österbotten?

– Mest är det cannabis, men också väldigt mycket kokain och amfetamin samt ksalol och subutex. Sådana ämnen förekommer mest.

Mest är det cannabis, men också väldigt mycket kokain och amfetamin.

Polisens grupp för gatudroger

Lugnande Ksalol-tabletter är de som ökat mest på senare tid. Det är receptbelagda läkemedel som säljs under namn som Alprazolam, Alprox ja Xanor eller som olagligt beställs från utlandet eller smugglas in.

Två anonyma män går längs gata.
Bildtext Polisens narkotikaspanare stöter på missbrukare så unga som 13–14 år.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

Det typiska är att rikare högre upp i hierarkin (i Jakobstadsregionen rör det sig om några enstaka personer) kan köpa in större partier som de styckar upp i dagsransoner. Då mångdubblas priset och det blir en bra affär samtidigt som höjdaren får råd att betala de kurirer som gör själva arbetet.

Till exempel när drogpartierna på några hundra gram ska hämtas upp från Helsingfors, Jyväskylä eller Tammerfors. Eller när varan ska säljas vidare på gatan eller på en hemmafest. I Jakobstad och Karleby finns ”prislistor” på drogerna:

– Gatupriset för ett gram cannabis är 20 euro och det kan du rulla in i tre cigaretter som kanske räcker för kvällen, säger en av poliserna som fortsätter:

– Amfetamin brukar de ta 40–50 euro per gram för. Men de som köper det på bulk får ett femfaldigt lägre pris. Men då handlar det om flera hundra gram.

Gatupriset för ett gram cannabis är 20 euro. Amfetamin kostar 40–50 euro.

Polisen
9,9 kilo amfetamin som polisen beslagtagit.
Bildtext Amfetamin. Polisbeslag.
Bild: Polisinrättningen i Helsingfors

Det händer regelbundet att polisen lyckas sy in drogförsäljarna, även de som sitter högt upp i hierarkin.

– Då minskar handeln ett tag men sedan tar någon annan över.

Det är alltså en kamp i motvind så länge intresset för drogerna finns. Siffrorna visar ingen större tillväxt bland de unga användarna på senare tid, men intresset för droger verkar rätt stort i Svenskfinland – större på svenska gymnasier än på finska. Och i Jakobstad säger nästan tre av fyra på gymnasiet att det är lätt att få tag på droger.

Riktigt så var det inte för bara några år sedan även om en razzia i stadens högstadium blev en ögonöppnare år 2017. Tio elever togs då fast för straffbart bruk av narkotika. År 2019 sköts en ung flicka till döds, droger var då inblandade. Och förra sommaren gjordes ett beslag på 100 kilo cannabis i en bostad.

terapisal
Bildtext Pixneklinikens terapirum hjälper missbrukare vidare.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

Enligt polisen är de flesta de stöter på i åldern 16–25 år.

De är unga och unga vuxna. Men det finns också de som är betydligt äldre och yngre.

1314-åringar?

– Jo, det har förekommit. Men bara ett fåtal.

Kvinna vid Pixnekliniken.
Bildtext Camilla Berts-Orre kopplar missbruket till glorifiering av gängkulturen.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

Camilla Berts-Orre, chef för missbrukarvården vid Pixnekliniken i Malax, visar på iögonfallande siffror för just Jakobstad.

Vårddygn på Pixne, utifrån hemort

433 Jakobstad

125 Pedersöre

124 Malax

105 KST Åland

93 Korsholm

82 Korsnäs

80 Raseborg

66 Vörå

Totalt 1 302 (januari till september 2023)

Källa: Pixnekliniken

– Jag brukar säga att Jakobstad är lilla Stockholm. Det är musiken, modet, en stor kulturell mångfald där för unga svenskspråkiga. Bland de unga som håller på med droger är ju musiken jätteviktig. Inte vet jag om jag kan kalla det gangstermusik men det är ofta rap, techno och hiphop som de lyssnar på.

Sinnesrobönen finns på väggen vid Pixnekliniken. Den används inom beroendevården.

Men musiken som sådan är kanske inte problemet?

– Nej, inte direkt. Men musiken är en del av det glamorösa, det som förhärligar kriminalitet och gör att man börjar. När man söker sig till droger är det en dröm om något annat.

Polisen tillägger att gängvåldet inte hittat till Jakobstad men att gängens livsstil med fina kläder och en viss musik idoliseras inom drogkretsar där.