Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SAS-aktierna blir i praktiken värdelösa – chefsekonom: ”Man kan inte sälja dem utan någon som köper”

Aktias chefsekonom Lasse Corin tittar ut genom ett fönster.
Bildtext Aktias chefsekonom Lasse Corin säger att de vanliga SAS-aktieägarna i praktiken går miste om de pengar de investerat i bolaget.
Bild: Terhi Liimu / Yle

Ett konsortium lett av flygbolaget Air France-KLM går in som storägare i SAS, för att rädda bolaget. De vanliga SAS-aktierna avnoteras därmed från börsen, som ett villkor från de nya ägarna.

De nya ägarna kopplar SAS till alla flygbolag som hör till Air France-KLM-gruppen och de hoppas då på att bolaget ska bli mer lönsamt i och med det.

Läget får samtidigt den konsekvensen att de vanliga SAS-aktieägarna går miste om sina pengar när stamaktierna avnoteras från börsen nästa år.

– Så länge som aktien är noterad på börsen och det är tillåtet att handla med aktien så kan man ju försöka sälja den. Men det är helt på samma sätt som man köper och säljer potatis på torget: du kan inte sälja den utan någon som köper, berättar Lasse Corin som är chefsekonom på Aktia.

Aktien störtdök på onsdagen

SAS-aktien hade vid 16-tiden på onsdagen sjunkit med cirka 85 procent jämfört med dagen innan.

Corin tillägger att det ändå en tid framöver kan ske en del spekulativa aktieaffärer med SAS-aktien. Enligt honom kommer det ändå inte innebära en räddning för de existerande aktieägarna.

– Och de är ju inte enbart aktieägare som förlorar på det här utan också företag eller investerare som har lånat pengar, med andra som har köpt SAS skuldbrev som förlorar pengar på det här. På det sättet är det en ganska stor omstrukturering av flygbolaget.

Att aktier avnoteras och att aktieägarna i praktiken förlorar allt, hur unikt är det?

– Unikt är det inte, men lyckligtvis så är det ganska sällsynt att börsbolag eller placerare i börsbolag förlorar allt som man har placerat i bolaget, kommenterar Corin.

Det senaste fallet han kommer ihåg från Finland gällde företaget Talvivaara, och där handlade det om en konkurs där placerarna förlorade praktiskt sett allt.

Corin säger att det färska SAS-fallet är en bra påminnelse om att komma ihåg att diversifiera sina investeringar, och att inte ha alla äpplen i samma korg.

– Det finns en bra orsak till att alla alltid uppmanar att man ska komma ihåg att diversifiera sina placeringar, för ibland, men lyckligtvis sällan, så händer det som det nu har hänt med SAS, att man förlorar allt som har placerats.

– Om man har för få aktier så leder det att hela avkastningen på totala aktieportföljen blir svag, eller till och med dålig i vissa fall, tillägger han.