Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bortglömda skidskytten Darja Virolainen bytte från Ryssland till Finland – kallades för svikare: ”Vill nå min gamla nivå”

Darja Virolainen på skyttevallen.
Bildtext Darja Virolainens hemmabana finns numera i Tusby.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Vid 34 års ålder väljer Darja Virolainen att göra en nysatsning på skidskyttet. Skillnaden från tidigare är att hon har siktet på den blåvita landslagsdressen – i stället för den ryska.

För snart tio år sedan tillhörde Darja Virolainen världseliten i skidskytte.

Det är andraplatser i världscuplopp från 2014 och 2015 arbetsprov på. Året därpå packade ryskan och hennes man Roman Virolainen, som har ingermanländsk bakgrund, väskorna och flyttade till Finland.

Virolainen fortsatte tävla för det ryska landslaget, tills hon födde sitt andra barn år 2019.

För ett år sedan var hennes namn tillbaka i rubrikerna i hemlandet. Virolainen ställde upp på en FM-tävling i rullskidskytte i Kontiolax – vilket skapade ryskt rabalder.

Detta efter att hennes gamla tränare Leonid Mijakisjev antytt i en intervju att Virolainen kanske skulle återuppta elitsatsningen – i Finlands färger.

– Om man mitt under ”specialoperationen” börjar representera ett ovänligt land, alltså ett fientligt land, så kan man inte tala om något annat än ett svek, slog dumamedlemmen Pavel Terjusjkov fast för Sports.ru.

Chockade mamman

Själv var Virolainen inte redo för skriverierna.

– Jag brukar inte följa vad som skrivs om mig på sociala medier eller någon annanstans. Jag tycker att man ska ha koll på en sak innan man uttalar sig om den, säger Virolainen nu till Yle Urheilu.

– Alla har rätt till en åsikt, men jag har bott länge i Finland. Jag flyttade inte hit i går för att be omedelbart om medborgarskap.

Darja Virolainen håller i sina stavar och skidor.
Bildtext Darja Virolainen nådde framskjutna placeringar i världscupen i Rysslands färger.
Bild: EPA/All Over Press

Hennes mamma är en längd- och skidskytteikon i Ryssland. Och för Anfisa Reztsova var dotterns flytt till Finland inte en trevlig tanke till en början.

– Vi står varandra väldigt nära, så mamma hade svårt att förstå varför jag ville flytta. Vi drabbade till och med lite samman på grund av det, men var snabbt överens igen, säger Virolainen om sin mor, som är känd som en temperamentsfull person.

Vill inte tala om det ”politiska läget”

Tanken om en comeback växte efter att hon fått sitt tredje barn i fjol. Året innan hade hon fått finländskt medborgarskap.

På sommaren kom Internationella skidskytteförbundet fram till att det inte finns några hinder för Virolainen att tävla för Finland. I öst fick fallet många rubriker, samtidigt som hennes mamma försvarade henne offentligt.

Själv har Virolainen, som bor i huvudstadsregionen, ofta fått svara på frågor om det rådande världsläget. Hon är försiktig med orden.

– Jag vill inte tala om det politiska läget. Det är klart att det inte är bra på något sätt. Men jag är en idrottare och inte en politiker.

34-åringen representerar Tuusulan Voima-Veikot och har bara hunnit hårdträna i några månader. I rullskidskytte-FM förra månaden tog hon silver bakom Sonja Leinamo.

Varmt välkomnande av landslaget

Virolainen tränar huvudsakligen ensam, men hjälp har hon fått bland annat av tränarpappan Leonid, maken Roman, samt av Tero Seppäläs tränare Anatoli Hovantsev.

Dessutom har hon hunnit bekanta sig lite med det finländska landslaget.

– Jag upplever att landslaget gett mig ett varmt mottagande. Jag talar inte så bra finska, men har snackat en del med idrottarna. Relationerna till förbundskapten Erik Bartlett Kulstad och förbundsordförande Kalle Lähdesmäki är goda.

Till näst ligger siktet på landslagets kvaltävlingar i november. Därifrån hoppas hon kunna bana väg till landslaget och IBU-cupen – och vidare till världscupen.

– Jag försöker leva en dag i taget. Jag vill inte ha för höga mål, utan ta mig mot den nivån som jag var på då jag slutade.

Texten är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel Venäläispoliitikko vihastui, kun kuuli Darja Virolaisen aikovan edustavan Suomea – nyt ampumahiihtäjä avaa ratkaisunsa taustoja Ylelle, skriven av Jelena Leppänen.

Diskussion om artikeln