Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orpo träffar Macron i Paris – viktigt med möjlighet till längre samtal

Uppdaterad 04.10.2023 22:32.
Frankrikes roll i Europa har blivit större på Tysklands bekostnad, anser Petteri Orpo. - Spela upp på Arenan

Statsminister Petteri Orpo (Saml) träffade på onsdagen sin franska kollega, premiärminister Élisabeth Borne, och därefter president Emmanuel Macron. Han lyfte fram vikten av att kunna föra längre samtal med den franska ledningen.

Petteri Orpo diskuterade aktuella EU-frågor med Frankrikes president Emmanuel Macron och premiärminister Élisabeth Borne i Paris på onsdagskvällen. Statsministern besökte Frankrike på väg till ett toppmöte i Spanien.

På agendan i Paris fanns även bilaterala frågor som gäller de två länderna samt stödet till Ukraina, det europeiska försvaret och försvarsindustrin, men också migration och unionens framtida utvidgning.

– Det är väldigt viktigt för Europa att den franska ekonomin rullar på – i synnerhet nu när Tyskland inte gör speciellt väl ifrån sig, sa Orpo till Yle Uutiset i den franska huvudstaden.

Inför mötet med Macron uppgav Orpo att ett viktigt samtalsämne skulle vara hur man kan främja Frankrikes och Finlands men också hela EU:s konkurrenskraft.

Till vänster vid ett långbord Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne och en fransk delegation, till höger statsminister Petteri Orpo (Saml) och en finländsk delegation. På den franska sidan om bordet finns det både kvinnor och män, på den finska sidan endast män i kostym.
Bildtext Premiärminister Borne och statsminister Orpo redo för samtal i Paris.
Bild: Juha Nurminen

Kärnkraften förenar

Enligt Orpo är kärnkraft en av de frågor som förenar Frankrike och Finland. Frankrike är Europas största producent av kärnenergi och Finland har nyligen öppnat ett nytt kraftverk av franska Areva.

– Det är viktigt att se till att kärnkraften finns med i nästa kommissions program över energiproduktion och energiformer som är godkända i Europa. Vi behöver det för att kunna locka investeringar till Finland med ren energi, sa Orpo i Paris.

Han påminde också om franska miljardinvesteringar i vindkraft i Finland.

Enade i stödet till Ukraina

Finland och Frankrike förenas också av viljan att satsa på europeisk försvarsindustri och på att vilja se rättning i leden för ett militärt stöd till Ukraina.

– Jag förväntar mig att Macron håller fast vid Frankrikes starka stöd till Ukraina. Det främjar vi sedan vid toppmötet i Granada senare i veckan, sa Orpo.

På torsdag representerar statsministern Finland vid den europeiska politiska gemenskapens möte i Granada i Spanien. I mötet deltar förutom EU-ländernas stats- och regeringschefer och EU-institutionernas ledare också representanter för 20 andra europeiska länder.