Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Genombrott i EU:s migrationspolitik – medlemsländerna enades om den sista pusselbiten

Ett barn bärs ut från en räddningsbåt i Italien med flyktingar ombord
Bildtext Ett barn hämtas från ett räddningsfartyg med migranter och flyktingar ombord i italienska Salerno.
Bild: IPA / BACKGRID

EU-länderna tog ett avgörande steg framåt idag då man enades om den sista olösta delen i den gemensamma migrationspolitiken. Nu siktar man på att få en gemensam lag före EU-valet i juni.

Det handlar om den förnyade migrations- och asylpakten som förhandlades fram i somras, där tyngdpunkterna är en mera solidarisk ansvarsfördelning mellan staterna och en starkare kontroll av de yttre gränserna.

Speciellt de sydliga länderna, som är de största mottagarna av migranttrafiken över Medelhavet, har efterlyst en bättre fördelning av flyktingar och migranter.

Pakten gör det möjligt att flytta de inresta till andra länder, och de som vägrar ta emot asylsökande måste istället betala för dem.

Tvist mellan Italien och Tyskland löstes

Stötestenen har varit hur man ska agera vid en kris, då det anländer stora antal människor via irreguljära rutter.

Striden gällde framför allt hur man ska förhålla sig till humanitära organisationers räddningsbåtar.

Italien har ansett att fartygen lockar till sig migranter, medan Tyskland har försvarat räddningsoperationerna ute till havs.

Under onsdagens förhandlingar mellan EU-ambassadörerna i Bryssel lyckades man ändå enas i frågan, vilket betydde att man kunde nå den kvalificerade majoritet som krävdes för att krismekanismen i pakten kunde klubbas igenom.

– Vi har i dag tagit ett stort steg framåt i en kritisk fråga för EU:s framtid, konstaterade EU-ordförandelandet Spaniens inrikesminister Fernando Grande-Marlaska.

Ungern och Polen röstade mot texten, medan Österrike, Tjeckien och Slovakien lade ner sina röster.

Regleringen går ut på att medlemsstaterna har rätt att skärpa åtgärderna vid kriser, vilket bland annat skulle innebära mottagningscentrum utanför EU:s gränser och rätten att internera människor tills deras asylansökan har bedömts.

Migrationen ska inte bli en valfråga

Uppgörelsen nu blir en grund för fortsatta förhandlingar mellan medlemsstaterna och Europaparlamentet.

Målet är att få hela migrations- och asylpakten till lag före EU-valet i juni, och på så sätt också förhindra att migrationsfrågan blir ett valtema.

Nästa år är det dessutom migrationskritiska Ungerns tur att inneha det roterande EU-ordförandeskapet och ansvara för den gemensamma agendan.

Dagens överenskommelse innebär också ett steg framåt för de diskussioner som EU:s statschefer väntas hålla om flyktingläget under det informella toppmötet i Granada på fredag.