Svenska myndigheters hälsningar till Finland: Förebyggande åtgärder och polisinsatser viktiga i kampen mot gängvåldet
Sverige lider av en väldigt kraftig våldsvåg och det finns inga enkla lösningar, säger SFP:s gruppordförande Otto Andersson. Under förvaltningsutskottets besök i Stockholm kom hans svenska kolleger ändå med flera konkreta råd.
– Se till att polisen är närvarande i folks vardag. Det här var en väldigt kraftig signal som vi fick. Vi vet ju sedan tidigare att polisens närvaro har en stark preventiv effekt men också stärker invånares trygghetskänsla, säger Otto Andersson.
Tillsammans med sina kolleger i förvaltningsutskottet är han nyligen hemkommen från Stockholm, där han träffat representanter för det svenska Brottsförebyggande rådet, polisen och ledamöter i svenska riksdagens justitieutskott.
Gängbrottsligheten och hur den kan bekämpas var ett centralt tema under diskussionerna. Nyheten om att svenska yrkeskriminella smugglat in narkotika till Finland i samarbete med lokala gatugäng betraktar han som allvarlig, men inte särskilt överraskande.
– Det har ju kommit fram redan tidigare att vissa av de svenska ligorna också verkar över gränserna och Finland är inte ett undantag där, säger Otto Andersson.

Förebyggande åtgärder viktiga
Ett annat gemensamt och välbekant budskap från svensk sida var att det lönar sig att satsa på förebyggande åtgärder på alla nivåer: från utbildningspolitik till bostadspolitik och sociala myndigheters samarbete med polisen.
Den finländska polisen kan med säkerhet räkna med mer resurser de närmaste åren, tack vare de budgetprioriteringar som finns inskrivna i regeringsprogrammet, men den geografiska spridningen är redan nu ett tydligt problem. Också medelstora städer och kommuner saknar idag en egen polisstation.
– Och det handlar ju inte bara om pengar. Vi måste se till att polisyrket också i fortsättningen är så pass attraktivt att vi har tillräckligt med sökande till polisutbildningen. Vad jag har förstått så har vi lite problem där just nu, säger Andersson.
Polisyrkeshögskolan kan ta emot 400 nya studerande varje år, och år 2024 stiger antalet till 500. Under de senaste åren har det ändå inte funnits tillräckligt med lämpliga sökande. Yle rapporterade nyligen att bara 300 nya studerande klarade inträdesprovet i år.
Inga soldater på gatorna
Sveriges tidigare statsminister Magdalena Andersson föreslog nyligen att Sverige kunde be poliser från Norge, Danmark eller Finland att bistå den svenska polisen. Enligt Otto Andersson är det en fråga för regeringen och inrikesministeriet, och några sådana diskussioner fördes inte under utskottets möten.
Sveriges regering har också bett om hjälp av försvaret men Otto Andersson räknar inte med att se soldater på gatorna i Sverige, åtminstone inte i det här skedet.
– Det som vi fick höra var att det främst handlar om handräckning med till exempel analytiker och annan expertis från försvarsmakten. Enligt den lokala polisen i Stockholm handlar det inte om att vi skulle få se soldater på gatorna i Sverige.