Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sällsynta sprintsuccén i orienterings-EM – Tuomas Heikkilä slog till med brons bland turisterna i Italien

Uppdaterad 05.10.2023 06:39.
Tuomas Heikkilä tog EM-brons! - Spela upp på Arenan

Sprint och succé är en sällsynt ordkombination för finländsk del – även i orientering. Tuomas Heikkilä bröt en lång medaljtorka i EM-sprinten i Verona.

Det var inte det lättaste för världsstjärnorna att ta sig fram i EM-sprinten på kullerstensgatorna i italienska Verona.

Runtom staden med många klassiska sevärdheter rörde sig turister som tycktes vara väldigt ovetande om att det pågick en mästerskapstävling i orientering runtomkring dem. Tuomas Heikkilä var en av dem som navigerade bäst i de italienska gränderna.

Finländaren knep EM-brons – vilket är en väldigt sällsynt bedrift för finländsk orientering. Senaste VM-medaljen i sprint kom för tio år sedan och i EM-sammanhang har det hunnit gå hela 15 år sedan en motsvarande bedrift.

– Det är häftigt att se att hans målmedvetna jobb mot just sprinteliten gett resultat, säger Yles expert Mårten Boström i direktsändningen.

Sekundstrid avgjorde

Heikkilä inledde sprinten snabbast av alla. Någon större miss blev det aldrig – och på slutet avgjordes tätordningen på ren och skär löpning.

– Om någon inför säsongen sagt att Tuomas Heikkilä ska ta en EM-medalj så hade det nog inte varit många som trott på det, menar Boström, som var den som tog den senaste finländska sprintmedaljen i form av ett VM-guld 2013.

Schweizaren Mathias Kyburz tog sitt åttonde EM-guld. Både Heikkilä och norska silvermedaljören Kasper Fosser var fyra sekunder långsammare.

– Heikkilä har i år stått över många distanslopp för att vara i form på hårt underlag i lopp som varar en kvart. Nu kom belöningen, hyllar Boström.

Av de andra finalfinländarna var Teemu Oksanen 26:e, Akseli Ruohola 34:e och Aaro Aho 43:e.

På damsidan var ingen finländare nära pallen. Venla Harju blev 11:a, Maija Sianoja 16:e, Hanne Hilo 18:e, Aino Mänkärlä 29:e och Miia Niittynen 40:e.

Tävlingarna i Verona ingår samtidigt i världscupen, och där säkrade Sveriges Tove Alexandersson en seger i totalcupen tack vare ett silver i sprinten. Hon var ändå långsammare än landsmaninnan Sara Hagström, som aldrig tagit en mästerskapsmedalj tidigare. Bronset tog Schweiz Simona Aebersold.

Artikeln uppdaterad med damernas resultat klockan 18.46.

Diskussion om artikeln