Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Röstade svenska idrottsbasen för att öppna dörren till Ryssland? Nu håller ryska fotbollsjuniorer på att välkomnas till värmen

Collage på Karl-Erik Nilsson och ryska U17-landslagsspelare.
Bildtext Collage på Karl-Erik Nilsson och ryska U17-landslagsspelare.
Bild: All Over Press

Svenska idrottstoppen Karl-Erik Nilsson är i blåsväder. Nu är frågan om han var för välkomnandet av ryska idrottare i en omröstning som håller på att sätta en snöboll i rullning.

Det var förra veckan som Uefa kom med ett kontroversiellt besked som får Ryssland att jubla.

Europeiska fotbollsförbundets exekutiva kommitté hade nämligen röstat för att ryska lag ska få delta i U17-turneringar på pojk- och flicksidan – även i turneringar där kvallottningen redan har skett. Motiveringen var att minderåriga fotbollsspelare inte ska straffas för vuxnas handlingar.

Snart kunde Sky Sports avslöja att en av dem som röstat för beslutet var svensken Karl-Erik Nilsson, första vice president i Uefa och ordförande för svenska Riksidrottsförbundet. Uppgifterna sticker ut med tanke på att Nilssons agerande i så fall gick tvärt emot Riksidrottsförbundets linje.

Nilsson svarade på debatten som uppstod med att han ”inte kände igen sig i uppgifterna” och att hänvisa till att ”vägen fram till beslut inte är något som offentliggörs publikt”.

Pressas att avgå

När kritiken växte kom idrottsbasen med nya, otydliga, ord. Nu menade Nilsson att han röstat för att starta en utredning snarare än för ett definitivt beslut.

Samtidigt har Uefa redan välkomnat ryska U17-lagen tillbaka.

– I diskussionerna i Uefa valde jag att bejaka beslut att starta en utredning kring formerna för att öppna upp för barn från Ryssland att delta i tävlingar internationellt med utgångspunkt från FN:s Barnkonvention, formulerade sig Nilsson för TT.

I hemlandet har kritiken inte varit nådig.

– Han måste klarlägga om han gick emot den svenska linjen – och om han gjorde det kan han inte leda svensk idrott, slog TV4:s Olof Lundh fast.

– I bästa fall förstår inte Karl-Erik Nilsson engelska, konstaterade Expressens Noa Bachner ironiskt.

– Nu visar det sig att han i samma ögonblick kan ha öppnat hela fotbollsvärlden för idrottsälskande Vladimir Putin, skriver Aftonbladets Patrik Brenning.

Fifa följer Uefa?

Det sistnämnda citatet bottnar i att Nilsson nu kan ha varit med och startat en kedjeeffekt.

Sky Sports uppger nu att även Internationella fotbollsförbundet Fifa väntas fatta motsvarande beslut som Uefa gällande ryska U17-lag. Ordförande Gianni Infantino har kallat till möte om saken.

I Sverige utsätts Nilsson samtidigt för hård press, bland annat från ministerhåll. Riksidrottsförbundet kallade in honom på ett extrainsatt styrelsemöte i går, och på fredag väntar ett större möte.

I ett sms till Göteborgs-Posten menar Nilsson att han överväger att avgå.

”Det är ett av alla tänkbara alternativ”, skriver han.

Diskussion om artikeln