Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

polis och vapen samt droger
Bildtext Polisen har beslagtagit allt från knogjärn till macheteknivar.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Våldsamt när tonåringar tar till vapen i österbottniska drogkretsar: ”Jakobstad är lilla Stockholm”

– Risken för allvarligt våld har ökat radikalt i Jakobstad. Till exempel kom min son hem en gång jätteblodig när två hade hållit ett järnrör mot hans hals och tryckt ned honom mot golvet, säger mamman till en droganvändare i en österbottnisk småstad.

I Jakobstad och Karleby håller en knapp handfull specialpoliser koll på droghandeln. En av dem berättar för Svenska Yle hur handeln ser ut.

Vänsterförbundet större än på femton år – Samlingspartiet störst igen

Sannfinländarnas stöd har sjunkit sedan riksdagsvalet i våras, medan Samlingspartiet är landets största parti igen efter en liten svacka i september.

Yles färska partimätning visar att Vänsterförbundet går framåt och är snäppet från att vara ett tioprocentsparti. Regeringens politik har gynnat dem.

Vem får Nobelpriset i litteratur?

Årets litterära höjdpunkt är här – i dag får vi veta vem som får årets Nobelpris i litteratur. Vi frågade tre litteraturexperter om deras kvalificerade gissningar kring vem som får priset i år.

Två norska författare ligger högt på deras lista. De berättar också vem de hoppas inte får priset.

Vi kommer att gå från kris till kris – några få storbolag i nyckelroll för hela världens framtid

Vi har fått bevittna stora politiska överraskningar de senaste åren, till exempel invasionen i Ukraina och Brexit. Men konceptet långsam förändring, creeping change, kan vara ännu svårare att följa med.

Det är till exempel jordens klimat och förlusten av biodiversitet, där en långsam men allvarlig förändring pågår. Och de är bara några av förändringarna som kan kasta om hela ekosystem.

Lättnad i Lovisa efter besked om att delar av skolskogen får stå kvar

Efter en paus på ett halvår meddelade skogsbolaget UPM att de fortsätter avverka skolskogen i Isnäs i Lovisa. UPM och markägaren har kompromissat fram en plan som byborna har lättare att leva med.

– Det är jättefint för den ser mycket bättre ut än den var ursprungligen. Men nog tycker jag ju i sista hand att skogsägaren själv ska få bestämma hur det går, säger Hanna Ikävalko vars familj bor i närheten.

Väder:

Kallare luft strömmar in i hela landet från norr. Lokala regnskurar under början av dagen, senare klart uppehållsväder.

I landets södra och mellersta delar är det växlande molnighet och lokala regnskurar. På dagen klarnar det upp västerifrån. Dagens högsta temperatur är 7–12 grader, nattens lägsta mellan +2 och -4 grader.

I landets norra del är det klart och uppehåll på vidsträckta områden, till en början mulet väder med regn eller snöblandat regn i områdets södra del. I mellersta och norra Lappland tidvis molnigare och lokala snöbyar. Dagens högsta temperatur är mellan +3 och 7 grader, nattens lägsta mellan 0 och -5 grader.