Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Så här hittar du ditt kall

Från 2015
Uppdaterad 24.11.2015 15:52.
Man jobbar framför sin dator.
Bildtext Sätt dig ner och fundera över ditt liv så kanske du kommer på vad du vill bli. Kanske din hobby kan bli ditt yrke?
Bild: Creative commons/Picjumbo

Funderar du på vad du vill göra med ditt liv? Vilken utbildning du vill gå eller vilket yrke du ska satsa på? Här får du hjälp.

Karriärstränaren Tiina Puharinen-Finne och Daniel Åkermark, som är verksamhetsledare på Resurscentret Föregångarna i Vasa, hjälper unga att hitta rätt väg i livet.

Här är deras tips för hur du tar reda på vad du egentligen vill göra, eller passar för att göra.

1. Gå på magkänsla

Det är ganska sällan vitsorden du ska titta på, i stället ska du fundera ut vad du brinner för.

Många vet inte vad de brinner för. Då gäller det att börja nysta i det och försöka ta reda på.

Tänk efter – finns det något du tycker om att göra? Något du pysslar med varje dag utan att ens tänka på det? Där kanske det finns något att ta fasta på. Gillar du att hänga på gymmet kanske personal trainer är något för dig.

2. Du väljer inte för evigt

Många tror att de väljer ett yrke som de måste göra hela sitt liv, men så ser inte arbetssituationen ut nu längre. Vårt arbetsliv har förändrats så att du ska möjlighet att ha ganska många olika yrken under din livstid. Så gör det du tycker känns roligt just nu, och sedan när du är 30, 40 eller 50 är kanske något annat roligt, och då tar du tag i det. Det är aldrig för sent att ändra sig.

3. Gör någonting

Vi har ett arbetsliv som förändras hela tiden, så det är viktigt att du vågar prova på olika saker. Det är också viktigt att våga börja på något – vad som helst – för att kunna utvecklas. Det viktiga är att du gör NÅGOT och inte ligger hemma på soffan.

Skaffa dig ett sommarjobb om du bara kan. Det är en bra chans att komma in i arbetslivet och att testa på olika saker.

Är du arbetslös kan du testa på arbetsprövning hos något företag. Med ett arbetsläroavtal kan du komma in i branschen.

4. Tänk igenom ditt liv

Tänk igenom din livssituation: vad har du studerat hittills? har du någon jobberfarenhet? vart vill du komma?

Har du många intressen är det bra att bena ut vilket som är starkast. Sedan kan du kolla upp vilket intresse är starkast när det kommer till jobb. Försök ta reda på ifall det finns jobb inom det här intresset eller branschen i framtiden.

Hur vet jag att jag valt rätt? Ett enkelt sätt är att fundera på hur du känner dig när du går till jobbet – är du oftast på gott humör är du antagligen på rätt plats.

5. Framtidens yrken

För ett antal år sedan var personal trainer inget direkt vanligt yrke. I dag söker många sig till just den utbildningen. I framtiden kommer vi att ha yrken vi inte ens vet om i dag.

Tiina och Daniel har ingen spåkula där de kan se vilka de nya jobben kommer att vara, men det viktigaste är att du börjar med något och under resan till en eventuell examen har du möjlighet att känna dig fram.

Tiina tror att coacher för pensionärer kan vara något att satsa på inför framtiden. Vi lever mycket längre i dag och är också friskare. Det betyder att vi har en lång tid kvar efter pensionen där vi vill göra roliga saker och uppleva nya platser. Då behövs det också människor som kan planera det här livet. Det är en ny syn på äldrevården helt enkelt.

Daniel nämner också 3D-printing som ett område som är öppet och säkert kommer att växa.

Här kan du lyssna på hela intervjun med Tiina och Daniel.

Mer om ämnet på Yle Arenan