Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skådespelare protesterar mot regeringens sparplaner: ”Det är så många på fältet som kommer att må väldigt illa”

Uppdaterad 06.10.2023 08:48.

Landets skådespelare protesterade på torsdagen mot de nedskärningar som regeringen föreslår. Vid bland andra Wasa Teater och Åbo Svenska Teater stannade jobbet av på torsdag eftermiddag.

Wasa teaters artistförening deltog tillsammans med lokala frilansare i Skådespelarförbundets och Fackförbundet för teater och media Finland.

Planen på att arbetslöshetsunderstödet ska baseras på de senaste tolv månadernas lön och inte de senaste 26 veckorna, sex och en halv månad, är det som oroar skådespelarna mest.

– Det här kommer att bli en omöjlighet för många arbetsgrupper, bland annat frilansande skådespelare, säger Lina Ekblad, förtroendeman för de fastanställda skådespelarna vid Wasa Teater.

De frilansande skådespelarna har enligt Isa Lindgren-Backman, förtroendeperson för frilansskådespelarna vid Wasa Teater, svårt att få tolv månadslöner i sträck.

Två kvinnor står i teateraula
Bildtext Lina Ekblad förtroendeman för de fastanställda skådespelarna vid Wasa Teater och Isa Lindgren-Backman förtroendeperson för frilansskådespelarna.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Kontrakten följer spelåret

– Våra kontrakt följer oftast spelåret, från augusti till maj. Det är många andra yrkesgrupper också som har det här, bland annat lärare. Men det betyder att det inte finns konkreta möjligheter att nå det här. Och då är man där på noll, säger Isa Lindgren-Backman förtroendeperson för frilansskådespelarna vid Wasa Teater.

– Det som oroar mig som skådespelare mest är att vårt arbetsfält till 75 procent består av frilansare som är beroende av olika stöd då de är mellan arbeten, om man tar bort stöden kan det leda till att skådespelare byter bransch, säger Jerry Wahlforss, förtroendeperson för skådespelarna vid Åbo Svenska Teater.

Skådespelarna vid Wasa Teater tror att regeringen kommer att lyssna på deras protest.

– Om de sedan gör någonting åt det så återstår ju att se. Men det här är ju ändå en ganska fridfull protest och inte så utstuderad eller stor ännu. Om inget händer så måste man kanske göra någonting mer. Så vi hoppas att regeringen lyssnar, säger Ekblad.

Skådespelare protesterar utanför Åbo svenska teater.
Bildtext Skådespelare protesterar utanför Åbo svenska teater.
Bild: Marie Söderman / Yle

Alla yrkesgrupper deltog

För skådespelarna vid Wasa Teater innebar utmarschen att arbetsdagen slutade tidigare och eftermiddagens arbete blev ogjort.

– Vi frilansare är här på egen tid. För vi tycker att det här är en väldigt viktig sak som vi måste få synlighet för. För det är så många på fältet som kommer att må väldigt illa och i värsta fall måste lämna sina arbeten. Vi pratar om högt skolade människor som bidrar till samhället men som inte har nått att falla tillbaka på den dagen när det inte finns ett arbete, säger Lindgren-Backman.

– Även om den här aktionen inte är riktad mot arbetsgivaren och vi sitter i olika positioner som arbetsgivare och arbetstagare, är det här ett bra tillfälle att tänka på solidaritet och hur nedskärningarna påverkar oss. Det att man i dag sitter på en viss position kan ändras till nästa dag. Den här grejen påverkar oss alla, säger teaterchefen på Åbo Svenska Teater Kira-Emmi Pohtokari.