Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sockerbetsupptagningen har inletts i Kimito – den varma sensommaren har varit gynnsam för sockerbetsskörden

En jordbrukare med brunljust hår, skäggstubb och svart väst håller i en sockerbeta som är stor som ett ämbar. I bakgrunden finns en stuka, en stor hög med sockerbetor.
Bildtext En del sockerbetor är stora som ämbar i år. Jordbrukaren Claus Blomberg är nöjd med skörden.
Bild: Linus Hoffman / Yle

I början av oktober inleddes årets sockerbetssäsong vid Sucros sockerfabrik i Säkylä. I två månader kommer lastbilar fulla med sockerbetor att köra till fabriken, bland annat från Kimito.

Hos jordbrukaren Claus Blomberg i Kimito ser årets sockerbetsskörd ut att bli bra, men upptagningen av sockerbetor blev mer dramatisk än det var tänkt. Blombergs betupptagare sjönk ner i åkern.

– Men ingenting gick sönder, en stor grävmaskin hjälpte till att få upp den, säger Blomberg.

På en stor asfalterad plan finns en gul traktor och tre långtradare. Det finns fullt med sockerbetor i högar på marken och på långtradarnas flak. Bakom dem finns en fabriksbyggnad.e
Bildtext Sockerbetsrallyt vid Sucros fabrik inleddes förra veckan.
Bild: Marika Muntola / Sucros Oy

Tack vare att augusti och september var så varma har Blomberg nu en fin skörd i sin stuka. Åkrar med sockerbetor torkar snabbt efter regn, eftersom betorna suger åt sig vatten. Och i år är betorna stora.

– De är egentligen jättestora. Det är roligt att se på då vissa ser ut som ämbar. Garanterat finns det betor som väger över fem kilogram här, säger Blomberg.

En man med brunljust hår tittar rakt in i kameran. Bakom sig har han en stor sockerbetsupptagare och en traktor med släp.
Bildtext Jordbrukaren Claus Blomberg är glad över att sockerbetsskörden varit lyckad, och över att han fått upp sin betupptagare på fast mark igen.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Blomberg hoppas på någon frostnatt, så att sockerbetorna får en högre sockerhalt.

– Bara sockerhalten närmar sig 16 procent så är vi ungefär där vi ska vara, säger Blomberg.

En 20 tons tung sockerbetsupptagare har sjunkit ner i en våt åker.
Bildtext Claus Blombergs betupptagare sjönk ner i åkern. Arbetet med att försöka få upp maskinen lockade också många åskådare till Kila.
Bild: Claus Blomberg

Diskussion om artikeln