Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kokain har blivit finländarnas nya favoritdrog: ”Pengarna styrs till gängen”

Kokainlinor på en spegel.
Bildtext Kokainanvändandet är numera utbrett i större städer i Finland.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Efterfrågan på narkotika ökar i Finland, och särskilt kokain lockar många nya användare. Centralkriminalpolisen varnar för att pengarna i gatuhandeln går direkt till stora kriminella nätverk.

– Tyvärr ser vi att mera droger hela tiden kommer in till Finland och också används mera i Finland, säger förundersökningsledare Hans Fagerström vid Centralkriminalpolisen (CKP).

De mest pålitliga bevisen för narkotikaanvändning är hälsomyndigheternas avloppsvattensmätningar.

De visar att användningen av amfetamin, som tidigare toppat listan över narkotika i omlopp, har sjunkit, och förstaplatsen övertagits av kokain.

– Användningen av kokain ökar och den tycks nu det vara den mest populära drogen i och kring Helsingfors, säger Fagerström.

”Ganska pop att använda kokain”

Ökningen beskriver han som väsentlig på årsbasis.

Troligt är att kokainanvändarna är helt nya missbrukare, och inte till exempel tidigare amfetaminanvändare som flyttat över till kokain.

– Det tycks vara ganska pop att använda kokain. Så kallad festanvändning är ett dåligt ord eftersom man talar om en ytterst farlig drog. Så ska man också komma ihåg att de som köper, ett, två, tre gram kokain i Finland styr pengar till stora internationella kriminella organisationer som kan utveckla sin verksamhet ytterligare, säger Fagerström.

Dödspatrullen – vem är de och vad har den med oss att göra? - Spela upp på Arenan

Åbo följer samma trend

Samma trender syns också bland annat i Åbo, där polisen också vittnar om ökade mängder berusande piller i omlopp och en allt positivare attityd till droger bland unga.

En del av pillren är drogklassade läkemedel bland annat mot depression.

– Mängderna piller som hämtas till Finland och som vi beslagtar har ökat dramatiskt hela tiden. De är billiga att producera utomlands och det är produktiv verksamhet att hämta dem hit. Användarna betalar ganska mycket också för dem, säger Fagerström.

Enligt Fagerström hämtas största delen av de olagliga drogklassade pillren hit från utlandet, men i omlopp finns också läkemedel som skrivits ut med recept.

Finns det problem med en ”laglig” drogmarknad som fungerar med receptutskrivna läkemedel?

– Visst finns det, men enligt mig är det inte det största problemet som vi har för tillfället. Det största problemet är de internationella narkotikaligorna som kommer till Finland och som försöker ta över marknaden. Vi har flera, faktiskt många, mycket internationella ligor som de senaste åren har kommit hit och försöker ta över, säger Fagerström som i sitt arbete koncentrerar sig på organiserad brottslighet med kopplingar till narkotika.

Amfetamiinin jatkeaineita pöydällä, kuten valkoisia pusseja joissa lukee "Brewing sugar".
Bildtext Polisen grep tre personer i ett avlägset hus i Kyrkslätt i våras, misstänkta för att ha hämtat in tiotals liter av ren amfetaminolja, samt kilovis med hash och kokain.
Bild: Itä-Uudenmaan poliisi

Oro över våld

I Österbotten säger kriminalöverkommissarie Thomas Skur sig vara mer bekymrad nu över läget än bara för ett halvt år sedan vad gäller gängbildning och narkotikarelaterat våld.

Gängen i andra delar av landet har börjat visa intresse för Österbotten. Ser ni det här på CKP?

– Jo, under de senaste åren har vi utrett stora ärenden med Österbotten, eller fall med stark koppling till Österbotten. Jag är av samma åsikt som Skur, gängbildningen och narkotikan ökar hela tiden. Men ändå tycker jag vi har läget under kontroll, särskilt jämfört med situationen i Sverige, och jag tror vi kommer ha det också framöver.

Vad får dig övertygad om det?

– Vi har ett bra fungerande samhälle och bra samarbete mellan olika myndigheter, vilket är kanske det väsentligaste. Vi har haft bra resultat och också kunnat slå tillbaka ganska stora gäng, och internationella gäng, som försöker komma hit.