Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Kvanthopp betar av veckans vetenskapliga Nobelskörd: Därför belönas pristagarna, och därför borde du bry dig!

Nobelprisets medalj.
Bild: BACKGRID

Den här veckan har vi fått höra vem som får ta emot 2023 års Nobelpriser, och i veckans Kvanthopp ska vi summera de vetenskapliga priserna. Vem får dem, och hur kommer ditt liv att påverkas av det.

Kvantprickar, vacciner och supersnabba laserblixtar: 2023 års vetenskapliga Nobelpriser i ett nötskal

30:24

Världen behöver Nobelpriset, nu mer än någonsin. Hävdar jag. I en tid då allt mer eller mindre handlar om åsikter, och den som skriker högst får rätt, behöver vi en institution i stil med Nobelpriset och auktoriteten och prestigen som det för med sig.

Vi behöver en oberoende instans med pondus, som med självförtroende och utan att blinka går emot propellerhattarna och plattjordarna, och säger: så här är det. Slut snackat.

Som nu den här veckan, då den ungerska biokemisten Katalin Karikó och den amerikanska mikrobiologen Drew Weissman, forskarna bakom mRNA-vaccinet, belönades med Nobelpriset i medicin eller fysiologi.

Katalin Karikó och Drew Weissmann,  2023 års mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Bildtext Katalin Karikó och Drew Weissmann, 2023 års mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Bild: Pennsylvanian yliopisto

Efter tretton miljarder utdelade doser och en pandemi som har lugnat ned sig så att livet har kunnat återvända så gott som till det normala, tycker man ju att saken skulle vara klar. Som Anna Wedell, professor i medicinsk genetik, konstaterade under presskonferensen: det är första gången mänskligheten har kunnat bekämpa en pandemi med ett vaccin.

Men de så kallade antivaxxarna är mer högljudda än någonsin, och fortsätter driva sin oheliga mission, att sätta folks liv och hälsa på spel.

I det läget ändrar ett Nobelpris till vaccinforskarna förstås inte åsikterna hos de allra mest förhärdade vaccinskeptikerna, men det kan bidra till att övertyga några av dem som inte vet riktigt vad de ska tro. Och redan det är en seger.

Länge leve grundforskningen!

En minst lika viktig aspekt av Nobelpriset är den som en av årets tre mottagare av Nobelpriset i fysik, fransksvenska Anne L'Huillier, påminde oss om. Det är grundforskning det handlar om. Och grundforskning ska få ta tid, och den ska få kosta.

Då L'Huillier själv inledde sitt arbete med det som nu gör henne till den femte kvinnliga Nobelpristagaren i fysik någonsin, de supersnabba laserblixtarna som gör det möjligt att observera själva elektronerna i sina banor runt atomkärnorna, då var det knappt någon som ens fattade vad det var och vad det skulle vara bra för, inklusive finansiärerna.

Anne L'Huillier, 2023 års Nobelpristagare i fysik.
Bildtext Anne L'Huillier, en av 2023 års tre Nobelpristagare i fysik.
Bild: Lundin yliopisto

Som L'Huillier själv konstaterade under presskonferensen:

- Grundforskning är otroligt viktigt, och den behöver finansiering, också då resultatet inte uppenbarar sig över en natt. Det tar tid att nå den punkt där kommersiellt värdefulla tillämpningar dyker upp, för medicinska ändamål, för halvledarindustrin...

Det här är en viktig poäng i dagens kvartalsekonomi, där tålamod och långsiktighet ofta är underskattat och där snabba vinster är A och O.

Och det är det här som Nobelförsamlingen årligen påminner oss om. ”Lita på oss, det här är viktigt, det här kommer att spela en roll i ditt liv, också om vi kanske ännu inte vet om exakt hur.”

Hur som helst – 2023 års vetenskapliga Nobelpriser i sammandrag, det är temat för veckans Kvanthopp. Klicka nedan så är du snart lite klokare.

Kvantprickar, vacciner och supersnabba laserblixtar: 2023 års vetenskapliga Nobelpriser i ett nötskal

30:24

Mer om ämnet på Yle Arenan