Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Jag tycker traditionell undervisning är tråkigt” – Årets lärare inom matematiska ämnen Nina Aspegren prövar modigt på nya metoder i klassrummet i Pargas

Uppdaterad 07.10.2023 12:35.
En kvinna iklädd svart rock och lila halsduk lutar sig mot räcket på en bro.
Bildtext För Nina Aspegren är det viktigt att inlärningen av matematik är något roligt och lekfullt.
Bild: Erik Pietari Matilainen / Yle

Pargasläraren kröntes på lördag till årets lärare av Riksförbundet för lärare i matematiska ämnen. Aspegren som undervisar vid Sarlinska skolan förväntade sig inte priset men känner sig glad och stolt över bemärkelsen.

Nina Aspegren arbetar med sitt drömyrke. Aspegren, som är känd för hennes innovativa pedagogiska metoder inom matematik, kommer ihåg att hon har velat bli lärare ända sedan hon var sju år gammal.

– När jag var liten lekte jag att jag var lärare och hade påhittade elever som jag gav betyg åt, berättar Aspegren.

Att Aspegren fått arbeta med det hon drömt om har sannerligen burit frukt. På lördag kröntes hon i Karleby till årets bästa lärare inom matematiska ämnen av Riksförbundet för lärare i matematiska ämnen MAOL rf. I prismotiveringen uppmärksammades hon för sin vilja att aktivt testa på nya metoder och sitt engagemang för att dela med sig av sina lärdomar åt sina kollegor.

Ett ”Matteland”

Barndomens lekfullhet är fortfarande tydligt närvarande i Aspegrens sätt att undervisa. När elever stiger in i hennes klassrum möts de av något mer än bara ett vanligt klassrum, Aspegren har skapat något som hon kallar för Mattelandet. Väggarna är fyllda av formler och tips. Överallt finns olika kopplingar till matematik.

– När eleverna stiger in ska de med det samma förstå att nu är det matematik som gäller, förklarar hon.

Men Aspegrens undervisning begränsar sig inte endast till klassrummet. Till hennes mångsidiga pedagogiska arsenal hör till exempel olika laboreringar och spelinslag. Ibland hålls lektionerna utomhus, då går de ut på att eleverna räknar och löser matematiska uppgifter medan de rör på sig. Räknandet sker inte traditionellt i bok och häfte utan i huvudet, i grupp och kanske med en gnutta tävlingsinslag också.

– Om jag som älskar matematik tycker att det är tråkigt att räkna i bok och häfte, kan ju inte heller de flesta elever tycka om det. Det är så många elever som upplever att de misslyckas i matematik. Hela syftet med att variera är att via olika sätt ska alla i klassen få uppleva att de lyckas, också de svagare eleverna, säger Aspegren.

Hon anser att många elever tror att de inte kan bli bättre på matematik och att tankesättet går i arv. Föräldrar ger över sina erfarenheter från när dom har gått i skolan till sina barn.

– Det är farligt, inte bara i matematik utan alla ämnen. Jag jobbar hårt för att få barnen att tro att de kan bli bättre. Alla behöver inte bli bäst och alla har vi våra egna styrkor men alla kan bli bättre, säger Aspegren.

En kvinna i svart rock och lila halsduk poserar för kameran. I bakgrunden finns en å och en bro.
Bildtext Aspegren är mån om att ständigt förnya sina undervisningsmetoder och testa på nytt.
Bild: Erik Pietari Matilainen / Yle

Aspegren erkänner att hon nästan skäms av att säga det men de första tolv åren av sin tid som lärare undervisade hon matematik genom traditionella metoder.

– Jag blev trött på att höra att eleverna inte kunde läxan och föräldrarna kunde inte hjälpa hemma.

Aspegren ändrade sin undervisningsmetod till flip classroom, en undervisningsmetod som går ut på att elever får tillgång till läromaterial hemma eller utanför klassrummet. Materialet innehåller den grundläggande informationen och läraren använder istället lektionstiden för att hjälpa eleverna att tillämpa och fördjupa sina kunskaper genom olika övningar. Ytterligare kommer hon på olika nya övningar och vågar friskt prova på dem.

– Jag blir lätt uttråkad och vill prova på nytt. Sen beror det också mycket på gruppen. Ibland märker jag att den här metoden inte fungerar för den här gruppen och då utvecklar jag något nytt.

Utlyser mod från andra lärare att våga dela med sig

Aspegrens lager av olika inlärningsmetoder och övningar är till glädje också för hennes kollegor. Hon har nämligen gjort en insats av att dela med sig av sina resurser i form av både en blogg och en Youtubekanal. Hon anser att vi i Finland borde bli bättre på att dela med oss av vår kunskap och särskilt lärare som ska hinna med så mycket, kan dra nytta av det.

I prismotiveringen nämns att Aspegrens Youtubekanal hjälpte många finlandssvenska lärare under coronapandemin.

– Det var det första jag gjorde när jag läste om nedstängningsåtgärderna. Jag satte mig vid datorn och skrev på bloggen att kom ihåg att mina videor finns till för att hjälpa, förklarar hon.

Efter intervjun ska Aspegren till skolan för att påbörja arbetsdagen. Vilka inlärningsmetoder utlovas idag?

– En grupp ska delas in i tre olika grupper enligt nivå, med en annan grupp ska vi göra en kartläggning över vad som går bra och var ”gräset inte riktigt gror och vi måste så mera frön” och en tredje grupp ska få jobba med klossar för att lära sig om bråk och division, berättar Aspegren entusiastiskt.

Lekfullt och mångsidigt, det är Nina Aspegrens sätt att lära ut matematik och nyckeln till varför hon valts till årets lärare inom matematiska ämnen.