Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Furumalmbolaget fick undantagslov för storstilade planer i Bromarv kyrkby

Uppdaterad 09.10.2023 10:16.
Ett äldre, brunt radhus. I bakgrunde ett större gult trähus som är Bromarv bibliotek, Furutorp. Radhuset finns på ett område som heter Furumalm.
Bildtext På det här området, intill det gula biblioteket i Bromav, vill ett bolag bygga nya bostäder. Arkivbild.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Det nya bostadsområdet Furumalm i Bromarv kyrkby tar ett steg framåt. Raseborgs planläggningsnämnd har beviljat undantagslov för att bygga fyra parhus, bastu, flera skjul, båthus och simbassäng på området.

Det är bolaget Furumalm Ab som står bakom planerna. I bolaget sitter Peter Böckelman, Magnus von Knorring, Mikael Aminoff, Mikael Ingberg och Mårten Johansson.

De har köpt en del av fastigheten Furumalm av Raseborgs stad. Området finns mitt i byn, på åsen öster om Vättlaxvägen och söder om biblioteket.

Männen bakom bolaget vill utveckla området och locka nya invånare.

Från tidigare finns det ett äldre radhus på området. Det ska totalrenoveras. Totalt planeras mellan 15 och 20 bostäder. Bostäderna ska vara mellan 50 och 120 kvadratmeter.

Bolaget planerar också att bygga en padelbana på området.

Området betecknas i landskapsplanen som viktigt med tanke på kulturmiljön eller landskapsvården. Det är dessutom ett grundvattenområde.

Museet kritiskt till planerna

Västra Nylands museum anser att byggandet är för omfattande. Parhusen kan byggas anser museet, men de är kritiska till de uthus med uterum som är planerade ovanför stranden eftersom området är avsett för närrekreation.

Furumalmsbolaget har justerat planerna efter museets kritik och bland annat ändrat vägdragningen och flyttat parkeringen. Museet är ändå fortfarande kritiskt till att nagga närrekreationsområdet i kanten.

Villkor för undantagslov

Raseborgs planläggningsnämnd beviljade undantagslovet med några villkor.

NTM-centralen ställde en hel del krav för att kunna bygga på grundvattenområde, och de villkoren måste följas, betonar planläggningsnämnden.

Nämnden kräver också att byggnaderna måste anpassas till kulturlandskapet och miljön. Dessutom kräver nämnden att miljön och trädbeståndet i mån av möjlighet ska bevaras i naturtillstånd på området vid stranden.

Byggstart i slutet av året

Det behövs fortfarande bygglov eller åtgärdstillstånd för att kunna börja bygga. Byggstarten är planerad till slutet av det här året.

I framtiden har bolaget Furumalm planer på att fortsätta utveckla området och bygga några radhus och en petanquebana.

Brandstationen i Bromarv finns på samma område. Om det i framtiden byggs en ny brandstation i Bromarv är tanken att den nuvarande brandstationen rivs och att Furumalmbolaget ansvarar för rivningen. Där brandstationen nu finns planeras ett radhus.

Hus nära strand ska locka inflyttning till Bromarv - här är de första planerna för Furumalm

11:31

Diskussion om artikeln