Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Teemu Pukki gjorde fyra mål på en halvtimme – inför den sista omgången lever slutspelshoppet för Minnesota

Uppdaterad 08.10.2023 08:37.
Teemu Pukki firar ett mål.
Bildtext Teemu Pukki: tio mål på tretton matcher.
Bild: Brace Hemmelgarn-USA Today Sports/All Over Press

Teemu Pukkis klubb Minnesota United kämpar om en slutspelsplats i MLS. Efter 5–2-segern mot LA Galaxy ligger laget elva och de nio bästa får spela vidare. Allt avgörs i den sista grundserieomgången som spelas om två veckor.

I den nordamerikanska fotbollsligan MLS återstår endast en grundserieomgång. Den blir en nagelbitare för Teemu Pukkis klubb Minnesota United, som försöker knipa en plats bland de nio bästa och förlänga säsongen.

Natten till söndagen vann Minnesota över Los Angeles Galaxy med 5–2.

Det var Teemu Pukki som låg bakom trepoängaren. Inom loppet av drygt 30 minuter stod han för fyra raka mål – och 1–1 förvandlades till 5–1. Se målen på X (tidigare Twitter).

Till Star Tribune säger Pukki att han inte vet när han senast har gjort fyra mål i en match.

– Förmodligen i junioråldern. Jag kan inte komma ihåg att jag skulle ha gjort fyra mål under proffskarriären.

Fyra färska mål innebär att Pukki är uppe i tio mål på tretton ligamatcher. Finländaren debuterade i Minnesota i juli efter att MLS-säsongen redan kommit halvvägs.

Målkalaset är ett välkommet besked för landslagsvännerna.

Om en vecka spelar Finland en EM-kvalmatch mot nyckelmotståndaren Slovenien och resultatet kan mycket väl bli avgörande för om Finland tar sig till EM-slutspelet. Efter bortamatchen mot Slovenien väntar en hemmamatch mot Kazakstan.

Resultat

Minnesota–LA Galaxy 5–2 (2–1)
33' Hassani Dotson 1–0
41' Tyler Boyd 1–1
45' Teemu Pukki 2–1
60' Teemu Pukki 3–1
67' Teemu Pukki 4–1
76' Teemu Pukki 5–1
82' Dejan Joveljic 5–2

Så sent som i fredags bytte Minnesota chefstränare. Adrian Heath, som tränat Minnesota sedan ligaentrén år 2017, fick gå och ersattes av Sean McAuley.

Under Heaths ledning vann Minnesota senast en match den 30 augusti. I de sju därpå följande matcherna skrevs Minnesotas saldo 0–3–4.

Med en seger i den sista grundserieomgången kan Minnesota knipa en plats bland de nio bästa. De sju bästa får en direkt slutspelsplats, medan lag 8–9 sinsemellan kvalar om den sista biljetten.

Minnesota avslutar grundserien om två veckor med en bortamatch mot Sporting Kansas City. För Minnesota är det bara seger som gäller och med tre poäng kan Minnesota förutom Sporting Kansas City även passera Dallas, San Jose och Portland.

Slutspelskampen i väst
LagMatcherPoäng
7. Portland3343
8. San Jose3343
9. Dallas3242
10. Sporting KC3341
11. Minnesota3341
12. Austin3338

Austin FC och Inter Miami ute

För Robert Taylors Inter Miami blir det inte något slutspel. Det står klart efter 0–1-förlusten hemma mot Cincinnati.

Både Taylor och lagkamraten Lionel Messi inledde matchen på bänken. Messi blev inbytt i den 55:e minuten, Taylor i den 76:e.

Även Austin FC, med Leo Väisänen och Alexander Ring i laget, är avsågat inför den sista omgången. Austin förlorade hemma mot Los Angeles FC med 2–4 och tappade chansen att nå slutspelet.

Det var Väisänen som reducerade till 1–4 i den 75:e minuten och båda finländarna noterades för 90 minuter på planen.

Lassi Lappalainens blev inbytt då CF Montreal tog en 4–1-seger hemma över Portland Timbers. Montreal ligger åtta i öst inför bortamatchen mot Columbus Crew i den sista omgången.

Diskussion om artikeln