Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Asylsökande i Karis har inte fått en slant

Från 2015
Uppdaterad 21.11.2015 19:25.
En stor gympasal, kläder och sängkläder r högar på många bord, skor på golvet, tomma papplådor
Bildtext Asylsökandena har fått tak över huvudet och donerade kläder men ännu inga pengar.
Bild: Yle/ Christoffer Westerlund

De asylsökande på flyktingförläggningen Raasepori Resort i Karis har ännu inte fått någon mottagningspenning. Orsaken är att Migrationsverkets register är överbelastat och långsamt.

Många av asylsökandena på Raasepori Resort har kommit från en nödinkvartering i Åbo där också beslutet om att de får mottagningspenning fattades. För en del av dem gäller beslutet fram till årets slut.

Innan mottagningscentralen i Åbo annulerar sitt beslut och det har registrerats kan inte ett nytt beslut om att betala ut mottagningspenning i Raseborg fattas.

Medan den här byråkratiska processen pågår får de asylsökande vid Raasepori Resort inte några pengar alls.

Alla får vänta på pengar

Problemet gäller inte alla som bor på Raasepori Resort, men Röda Korset har ändå bestämt att ingen invånare får någon mottagningspenning innan problemet är löst.

- Vi tror att det väcker mindre upprörda känslor om alla är tvungna att vänta, säger Petri Kaukiainen, som är Röda Korsets distrikschef i Helsingfors och Nyland.

Enligt honom är det här ett typexempel på de problem som kan uppstå när så här många mänskor anländer till Finland på så kort tid.

- Det här problemet är på väg att lösa sig och vi hoppas att vi kan betala ut mottagningspenningen så snabbt som möjligt. Pengarna betalas ut retroaktivt, så ingen går miste om något.

Viktigast med tak och mat

Pertri Kaukiainen säger att alla invånare på flyktingförläggningen har informerats om situationen och han förstår att de inte är nöjda med den.

Han menar samtidigt att det viktigaste är att alla asylsökande så snabbt som möjligt får ett tryggt ställe att bo på och att de får mat och kläder.

Migrationsverkets uppdatering ligger efter

Kaukiainen understryker att det inte är problem med finansieringen utan med uppdateringen av Migrationsverkets register Umarek, som används på förläggningarna.

Enligt honom fungerar utbetalningen av mottagningspenningen på de flesta av Röda Korsets flyktingförläggningar. Förläggningarnas personal får också utbildning så att de använda Migrationsverkets register.

Vuxna ensamstående asylsökande har rätt till en summa på 92,64 euro i månaden då de också serveras mat på förläggningen.