Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Utredning: Invånarna i Vasaregionen blir fler – men hur mycket beror på investeringarna på batterifabriksområdet

Torget i Vasa
Bildtext Enligt MDI:s utredning kan befolkningen i Vasaregionen öka med upp till 18 000 personer fram till 2050.
Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa

Framtida investeringar har stor betydelse både för befolkningsutvecklingen och behovet av bostäder i Vasaregionen. Det visar en undersökning som konsultbyrån MDI har gjort.

Befolkningsökningen i Vasa och de kringliggande kommunerna beror till stor del på hur många av de planerade etableringarna på batterifabriksområdet som förverkligas. Den slutsatsen drar konsultbyrån MDI i en utredning av hur befolkningen och boendet i Vasaregionen kommer att utvecklas fram till år 2050.

Vasa stads bostadschef Jonas Nylén säger att det kommer att behövas särskilda satsningar på boendet i regionen för att locka framför allt yngre och internationella arbetare.

”Boendet har en central roll när Vasaregionen bereder sig för att locka tusentals nya invånare för att batterisektorn och andra branscher ska ha tillräckligt med yrkesmänniskor”, säger Nylén i ett pressmeddelande.

Man med kort hår i 40-årsåldern står i en röd korridor och tittar in i kameran.
Bildtext Boendemöjligheterna är viktiga när man ska locka inflyttare, säger Vasa stads bostadschef Jonas Nylén.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

De senaste åren har bostädernas storlek minskat medan antalet singelhushåll har ökat. Enligt utredningen släpar Vasas bostadsproduktion efter jämfört med andra medelstora universitetsstäder.

”Vasas universitetsverksamhet har upprätthållit en kraftig flyttningsrörelse bland de unga till regionen, men utmaningen har varit att få de utexaminerade att stanna kvar”, säger Rasmus Aro, sakkunnig på MDI.

Mångsidiga boendelösningar

I utredningen har man tittat på fyra olika möjliga scenarier för befolkningstillväxten fram till 2050. Variabeln som skiljer scenarierna åt är hur många av de planerade investeringarna på batterifabriksområdet som blir verklighet och i vilken omfattning.

Genomförs inga investeringar blir befolkningsökningen måttlig, ungefär 2 300 personer. Om alla de investeringar som nu är under planering genomförs blir tillväxten ungefär 6 300 personer. Den teoretiska övre gränsen för tillväxten är 18 000 personer.

”Speciellt i scenariona med kraftig tillväxt behövs en betydande bostadsproduktion som beaktar befolkningstillväxtens struktur och erbjuder mångsidiga boendelösningar”, säger Aro i pressmeddelandet.

Enligt rapporten kommer tyngdpunkten för bostadsproduktionen allt mer att förflyttas från små- och radhus till höghus.

Diskussion om artikeln