Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Strengbergs tobaksfabrik i Jakobstad återuppstår – nu ska man tillverka nikotinsnus

Uppdaterad 17.10.2023 08:43.
Två män och snusdosor
Bildtext Sam Stenbergoch Michael Pettersson tror att inhemska nikotinpåsar kan få slut på illegala importen av snus från Sverige.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Det svenska företaget Habit Factory investerar i Jakobstad och börjar producera nikotinsnus. Målet är att producera mellan 40 och 320 miljoner dosor per år.

Det är Michael Pettersson och Sam Stenberg som är de lokala krafterna bakom satsningen. Pettersson har jobbat med tobaksprodukter ute i Europa och världen i mer än 20 år, men har också emotionella band till den tidigare hemstaden och tobaksproduktionen där.

– Min farfar jobbade på Strengbergs hela sitt liv. Jag är glad att vi kan skapa nya arbetstillfällen i regionen och att finska konsumenter kommer att kunna köpa produkter tillverkade i Finland, säger styrelseordförande Pettersson.

Man med prilla.
Bildtext Först var tanken att det skulle bli ett lager för nikotinsnus i Jakobstad, men i takt med att användningen ökar både i Finland och hela Europa så kom Michael Pettersson på andra tankar.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Han påpekar att Strengbergs var en av de första tobaksfabrikerna i världen, och nu är Jakobstad först med att tillverka nikotinpåsar i Finland.

Var det viktigt att få med namnet Strengbergs?

– Det var viktigt, Strengbergs är Jakobstad. Att storyn får komma tillbaka och fortsätta tycker jag är viktigt för Jakobstad, säger Pettersson.

– Att i sin hemstad få vara med från början och skapa mervärde för regionen och bygga upp Strengbergs Habit Factory är en ära i sig, säger Stenberg.

Kan göra slut på illegala importen

Målet är att fabriken ska börja producera till våren och rekryteringen av personal inleds nu i oktober. Till en början handlar det om 30 anställda, på sikt är målet 150 nya jobb och åtta produktionslinjer.

– Vi tror det ska gå att rekrytera här, och även om man inte har erfarenhet av industrin så kan vi enkelt ta folk till produktionslinjerna i Sverige och lära upp dem där, säger Sam Stenberg som är Finlandschef på Habit Factory.

Strengbergs
Bildtext Michael Pettersson säger att han och många andra var ledsna när Strengbergs försvann från Jakobstad, och att fabriken nu återuppstår i andra lokaler men samma stad känns bra.
Bild: Nathalie Lindvall

Stenberg tror för sin del att både konsumenter i Finland och staten kan vinna på tillverkning och laglig försäljning.

– Vi vet inte vad skatten blir, men säg ett par euro per burk. Det betyder 300 miljoner i skatteintäkter.

Ska Jakobstad vara känt för just snus?

Uppskattningsvis 150–350 miljoner dosor snus och nikotinsnus konsumeras i Finland varje år.

Finland har som mål att vara rök- och nikotinfritt land år 2030.

Är det verkligen sådant här som man ska syssla med då och som Jakobstad ska vara känt för?

– Om vi ska eller inte vet jag inte. Man kan inte säga att en produkt som innehåller nikotin är hälsosam, men jämför man med cigaretter, cigarrer, cigariller är det här ett betydligt hälsosammare alternativ. Så jag tror utvecklingen går mot det här och det ser jag som positivt, säger Stenberg.

”Finska konsumenter förtjänar att köpa finskt tillverkade nikotinpåsar med finska flaggan på”, säger Ara Abrahamian som är vd och ägare till Habit Factory i ett pressmeddelande.