Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

PTT: Dystra framtidsutsikter för skogsindustrin

Den finländska skogsindustrin tvingas anpassa sig till minskad efterfrågan och stigande kostnader, bedömer Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT.

I en prognos för skogsbranschen säger PTT:s analytiker att både produktionen och exporten minskar, och flera flera fabriker och produktionslinjer kan bli tvungna att lägga ner.

Det är framför allt efterfrågan på sågvaror som minskar märkbart i och med att byggandet minskar. Permitteringar är att vänta både på sågar och fanerfabriker.

Källa: PTT

Inrikes

Matkustajakone lentää taivaalla.

Subventioner till regionalflyg är årets nonsens, enligt tidningen Suomen Luonto

Tidningen har utsett årets nonsens sedan 2000.

Salmonella i frysta hallon – Lidl återkallar ett parti

Butikskedjan Lidl meddelar att man återkallar ett parti av frysta hallon på grund av att salmonella konstaterats i partiet.

Återkallelsen gäller frysta hallon av varumärket Freshona som säljs i påsar på 500 gram. Återkallelsen gäller produkter med bäst före-datum 5.9.2025 och partinummer 050923 VR. Bärens ursprungsland är Serbien.

Hallon med dessa partiuppgifter har sålts i 62 butiker i Birkaland och Egentliga Finland. Partiet har inte sålts på andra ställen i Finland.

Fynd av mikrober och salmonella i groddsallader – Snafu Oy återkallar produkter

Snafu Oy återkallar av två Silmusalaatti-produkter, efter ett konstaterat positivt listeriaresultat för produkten Parsakaali Silmusalaaatti och dessutom konstaterat salmonella i en annan produkt, Tulinen Silmusalaatti.

Återkallelsen gäller produkter med bäst-före-datum 5.12.2023, 7.12.2023 och 9.12.2023. Förpackningens storlek är 110 gram.

Produkterna har varit till salu i K- och S-gruppens butiker.

Fler ingenjörer utan jobb än tidigare

Ingenjörsförbundet IL uppger att sysselsättningsläget inom branschen försämrats och att det fortsätter att bli sämre. I oktober var 4,1 procent av ingenjörerna arbetslösa, mot 3,8 procent år 2022).

Särskilt bland nyutexaminerade ingenjörer har arbetslösheten ökat på sistone.

Förbundet bedömer att den hittills gynnsamma sysselsättningsutvecklingen tar paus och att antalet permitterade ökar under de kommande månaderna.

I oktober 2023 fanns det 4 763 arbetslösa ingenjörer i Finland, vilket är 160 personer fler än i september. Jämfört med läget ett år tidigare var 487 fler ingenjörer utan jobb.

Antalet permitteringar har ökat särskilt inom byggbranschen.

Sex fackföbundsledare står vid ett podium.

FFC varslar för stridsåtgärder i hela landet samtidigt – om inte regeringen styr upp förhandlingarna

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC och dess medlemsförbund varslar om nya stridsåtgärder. Åtgärderna genomförs torsdagen den 14.12, om inte regeringen öppnar upp för förhandlingar.