Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Sylt helt utan tillsatser – lär dig att ta tillvara säsongens bär och frukt så de håller länge

Tre glasburkar med olika sylter och geléer på ett bord.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Att koka sylt handlar om pektiner, syror och konservering men du behöver inte vara duktig på kemi för att lyckas. Kocken Julien Huéber tipsar om hur du gör för att få till en lagom tjock sylt.

Syltkokning är en syssla som är starkt förknippad med sensommarens och höstens skördetid, men det går bra att koka sylt året om av frukt och bär från frysen. Att koka sylt är ett enkelt sätt att ge frukt och bär lång hållbarhet och det är en fin gåva att ge bort. Det blir också billigare att koka egen sylt.

Hemkokt sylt kan göras helt utan tillsatser, med bara socker och bär eller frukt. Man behöver inte tillsätta pektin eller konserveringsmedel om man inte vill. Pektin behövs för att sylten ska tjockna. Socker är konserverande, därför behövs inte heller konserveringsmedel.

Apelsinskal får sylten att tjockna

– En del frukter och bär har naturligt mycket pektin och de kan man använda tillsammans med bär som inte har så mycket pektin. Äpple, speciellt fastare sorter, som inte är helt mogna, går bra att använda med bär som inte har så mycket pektin. De tar inte över i smaken, säger kocken Julien Huéber.

– Apelsin- och citronskal innehåller också mycket naturliga pektiner så det är en vanlig ingrediens i sylt. Det är också väldigt god smaksättning, till exempel apelsin och rabarber passar jättebra ihop.

Programledaren Elin Skagersten-Ström får lära sig franska syltknep av kocken Julien Huéber. - Spela upp på Arenan

En sylt behöver också syra för att inte bli för söt. Därför använder Huéber nästan alltid citronsaft i sina sylter. Syran i citronsaften ger också sylt och gelé en klarare färg. Röd vinbärsgelé gör han däremot alltid helt utan citron, den har en tillräckligt frisk syra i sig själv.

Marinera bären för en fastare sylt

När kocken Julien Huéber kokar sylt gör han det enligt gamla franska traditioner. Med en del bär och frukter tar det lång tid. Saftiga bär och frukter, som rabarber och jordgubbar behöver förberedas en dag på förhand för att konsistensen ska bli bra. De får marinera med sockret i ett dygn. Sockret gör att bären släpper vätska.

Sockret löser sig i vätskan och sedan sugs vätskan tillbaka in i bären. Sockerhalten blir jämn och bären kommer inte att släppa vätskan då man kokar sylten. På det här sättet undviker man att sylten blir rinnig och får en ojämn konsistens.

Tärnade rabarber i en kastrull.
Bildtext Rabarber släpper mycket vätska. Så här ser den ut när den marinerats i socker ett dygn.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

På samma sätt kan man marinera andra frukter och bär när man vill krydda sin sylt. Då hinner kryddorna släppa mycket mera smak än om man sätter i kryddorna först då man kokar sylten.

Det är också bra att koka sylt i vida grytor som håller värmen bra. Då kokar extra vätska bort snabbare och det är mindre risk att sylten bränns vid.

Håll koll på koktiden

Koktiden för sylt kan vara väldigt varierande. Om man vill kan man använda en termometer, men det syns på sylten när den börjar bli klar. Då brukar ytan tjockna något.

Man kan också testa med en sked i metall om sylten är färdig. Doppa skeden i sylten och dra med ett finger över skeden. Om sylten inte genast rinner ihop, där du dragit med fingret, har sylten kokat klart. Vill du hålla koll med termometer behöver sylten koka till ungefär 105 grader.

När sylten är klar är det bara att hälla upp den i väl rengjorda glasburkar. Ett trick för att skapa vakuum är att ställa syltburken upp och ner i några minuter direkt när du skruvat på locket. Sedan behöver sylten få stå till sig till nästa dag. Hemkokt sylt håller ungefär ett år i rumstemperatur.

Märker du att sylten är för lös följande dag (eller senare) är det bara att öppna alla burkar och hälla sylten i en gryta och koka den en stund till.

Rabarbersylt i olika glasburkar på ett bord.
Bildtext Rabarbersylt kan gärna smaksättas med vanilj, men den är också god helt naturell.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Rabarbersylt med apelsin

Ingredienser

 • 1 kg rabarber

 • 1 kg socker

 • 1 apelsin, skalet (kan uteslutas)

 • 1-2 citron, saften

Instruktioner

Dag ett:

Blanda rabarber och socker och låt rabarbern marinera i ett dygn.

Dag två:

Riv ner apelsinskalet i den marinerade rabarbern. Koka upp sylten och låt småputtra i ungefär 30 minuter. Skumma av sylten och rör om då och då. Pressa i citronsaft när sylten är klar. Häll upp sylten i väl rengjorda glasburkar och låt stå till nästa dag.

Tre glasburkar med sylt på ett bord.
Bildtext Röd vinbärsgelé har en vacker rubinröd färg.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Röd vinbärsgelé

Ingredienser

 • 1 l röda vinbär

 • socker

 • lite vatten

Instruktioner

Koka upp vinbär med lite vatten så vinbären kokar sönder och släpper saften.

Sila av saften i en sil eller en silduk. Pressa ur saften med hjälp av en slev.

Mät upp saften och häll den i en gryta med lika delar socker och saft.

Koka upp och låt småkoka i cirka tio minuter. Skumma av väl.

Häll upp i väl rengjorda glasburkar och förslut väl. Låt svalna.

Äppel och rönnbär i en kastrull.
Bildtext Rönnbär och äpple är en klassisk kombination.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Rönnbärsgelé

Ingredienser

 • 1 l rönnbär

 • 4-5 äpplen

 • socker

 • lite vatten

 • 1-2 citroner, saften

Instruktioner

Frys rönnbären i minst ett dygn. Tina upp dem helt innan du kokar gelén. Koka rönnbären med skuret äpple och lite vatten tills rönnbären släpper saft och färg.

Plocka upp äppelbitarna med en hålslev och lägg dem åt sidan i en skål.

Sila av rönnbären och saften i en sil eller en silduk. Pressa ur saften med en slev.

Äppelbitarna släpper saft i sin skål utan att man silar dem. Slå över saften från äppelbitarna med rönnbärssaften, för att få så mycket pektin som möjligt i gelén.

Mät upp saften. Koka en del saft med en del socker. Sjud på svag värme och skumma av.

Koka i 5-30 min, det syns på ytan när konsistensen börjar bli bra. Smaka av med lite citronsaft efter smak. Häll upp i väl rengjorda glasburkar.

Låt svalna och stå till nästa dag.

Olika glasburkar med sylt på en bricka på ett bord.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

På andra språk

Diskussion om artikeln