Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Här är läsarjuryn som utser Svenska Yles litteraturpristagare 2023

Uppdaterad 23.10.2023 16:28.
Juryn för Svenska Yles litteraturpris
Bildtext Från Jakobstad i norr och Helsingfors i söder till Lovisa i öster och Åbo i väster - läsarjuryn består av litteraturälskare från olika delar av Svenskfinland.
Bild: Clas Christiansen

Från och med i år är det en läsarjury på fyra personer samt den läsande allmänheten som röstar fram vinnaren av Svenska Yles litteraturpris.

Juryn ska välja pristagaren bland fem nominerade verk som presenteras på Blåbärslandet-scenen på Bokmässan i Helsingfors, torsdagen den 26 oktober 2023 kl. 11.00–11.30. Tillfället strömmas live på Arenan. Där kommer också läsarjuryn att vara på plats. Vinnaren utses i januari 2024.

Vilka är de fyra medlemmarna i läsarjuryn i år? Varifrån kommer de, vilken litterär figur skulle de vilja vara och vad dricker de när de läser?

Vi ställde några frågor för att få en bild av gänget som tillsammans med den läsande allmänheten beslutar om vilken skönlitterär bok som tilldelas Svenska Yles litteraturpris år 2023.

Leende kvinna (Azra Arnatovic) med glasögon.
Bildtext Azra Arnautovic (31) från Jakobstad.
Bild: Evelina Wilson

Azra Arnautovic – vem är du?

Jag är en kronisk mångsysslare, magister i socialpsykologi, frilansande fotograf och blivande musikpedagog.

Vilken typ av litteratur tycker du om att läsa?

Jag tycker om att läsa varierat, allt från långa bokserier till kortare berättelser och poesi. Ett stor plus ger jag böcker med intressant karaktärsutveckling.

Var läser du helst?

Jag läser helst i soffan under en mysig filt, samt på tåget.

Äter/dricker du något medan du läser – i så fall vad?

En kopp te slår aldrig fel!

Vilken bok skulle du ta med dig till en öde ö och varför just den?

Pachinko av Min Jin Lee. Den är lång, man får följa flera generationer och byta miljö emellanåt och man hittar alltid något nytt i den.

Om du skulle få vara en person i en bok – vem skulle du vara och varför?

Det finns väldigt många, men jag läste nyligen Nattexpressen av Karin Erlandsson och skulle gärna, som bokens huvudperson Danja, åka med Nattexpressen för att träffa nära och kära som av en eller annan orsak inte finns i mitt liv mera.

En man (Eddie Myrskog) står uppställd mot en beige vägg.
Bildtext Eddie Myrskog (28) från Helsingfors.
Bild: Privat

Eddie Myrskog – vem är du?

Jag gillar all sorts idrott och upplever att böcker och läsning är en fin motvikt till den sidan. Har studerat Nordiska språk och litteratur.

Vilken typ av litteratur tycker du om att läsa?

Jag gillar litteratur där något övernaturligt händer eller oförväntat. Magisk realism och fantasy.

Var läser du helst?

Utomhus. Till favoritställena hör stranden och stugan men det har ju begränsningar så jag får väl säga sängen i samband med vardagsläsning.

Äter/dricker du något medan du läser – i så fall vad?

Sällan men ibland kan ett glas vin eller en öl sitta bra tillsammans med en bok.

Vilken bok skulle du ta med dig till en öde ö och varför just den?

Mythos av Stephen Fry, känns som att mycket tid på en öde ö är precis vad som krävs för att lära sig namnen på alla grekiska gudar och halvgudar.

Om du skulle få vara en person i en bok – vem skulle du vara och varför?

Matilda. Har inte läst boken på länge men hon var den första som jag kom att tänka på. Tycker hennes kärlek och förståelse för böcker är beundransvärd och har alltid gillat ”universumet” som Roald Dahl har skapat.

En kvinna (Christina Mickos) står på en bro.
Bildtext Christina Mickos (49) från Lovisa.
Bild: Privat

Christina Mickos – vem är du?

Jag vet vem jag är, men frågar du mej om det så vet jag inte. Det är kanske något vi använder vårt liv till att ta reda på.

I alla fall är jag mamma, pedagog och socialpsykolog som tycker om både äventyr och trygghet. Jag uppskattar vidsynthet och empati och har svårt med inkompetens, falskhet och lättja.

Vilken typ av litteratur tycker du om att läsa?

Helst läser jag skönlitteratur, romaner och noveller. Det är en njutning att dyka ner i en annan värld, lära känna karaktärerna och deras berättelse.

Läser också gärna poesi, det skulle jag vilja lära mej mera om.

Håller med Martha Nussbaum som menar att skönlitteraturen ger oss tillgång till människors själsliv och livsvillkor på ett sätt som inte är möjligt i verkligheten.

Bra skönlitteratur gör det möjligt att identifiera sig med karaktärerna, vilket öppnar nya världar och även är självutvecklande.

Var läser du helst?

Jag har så gott som alltid en bok med mig i väskan, så jag läser var som helst, ofta när jag är på väg någonstans eller får en stund över. Jag kan gå till ett kafé och sitta där och läsa.

Med en bok som sällskap är en aldrig ensam.

Äter/dricker du något medan du läser – i så fall vad?

Äter och dricker gör jag nog också gärna, men det är inte ett måste när jag läser. Det ska i så fall vara något som inte är så temperaturkänsligt, för det kan ju hända att maten och drycken blir stående när läsningen rycker med en. En påse lösgodis är aldrig fel.

Vilken bok skulle du ta med dig till en öde ö och varför just den?

Helst läser jag fysiska, tryckta böcker, men om jag på obestämd tid blev strandsatt på en öde ö skulle jag nog ta med någon form av abonnemang på e-böcker och ljudböcker.

Kanske också en tom skrivbok där jag kunde skriva min egen Robinson-historia.

Om du skulle få vara en person i en bok – vem skulle du vara och varför?

En gåtfull hjältinna med magiska krafter, en kombination mellan Miss Marple, Anne på Grönkulla, Molly Weasley, Serafina Pekkala och Emma Bovary. Den boken är inte skriven ännu, men jag skulle vilja läsa en bok med den typen av en kvinnlig protagonist som inte är så lätt att definiera, men är stark, smart och självständig på ett kanske inte helt stereotypt sätt.

En leende man (Pertti Sormunen) med glasögon.
Bildtext Pertti Sormunen (66) från Åbo.
Bild: Privat

Pertti Sormunen – vem är du?

Pensionär som arbetat som sakkunnig inom läkemedelsbranschen, de senaste åren med vacciner. Studerade och arbetade i Sverige en längre tid.

Vilken typ av litteratur tycker du om att läsa?

Som yngre var jag en storkonsument av bibliotekstjänster. Kanske det var ett sätt att rymma från en karg verklighet.

Det är ofta stundens inspiration som styr valet av läsningen. Ofta är det historiska skildringar eller någon typ av biografier. Det kan också vara böcker som handlar om livsåskådningfrågor.

Ibland är det en pocketbok från en reahylla vars yttre eller skildringen på omslaget väckt mitt intresse.

Har under åren skaffat hem och läst ett bra urval av faktaböcker.

Var läser du helst?

Oftast läser jag i en bekväm fåtölj hemma. På resor kan jag ha en pocketbok med mig att ta fram under en lugn stund.

Att läsa i sängen har det under åren blivit mindre av.

Äter/dricker du något medan du läser – i så fall vad?

Oftast inte. Det känns inte bra att bläddra i böcker med kladdiga händer. Det irriterar mig när det ibland finns matrester och fläckar i lånade böcker.

Det förargar mig att bekänna, att jag var så ivrig med boken som jag läser just nu, att jag sölade ner den med leriga händer efter trädgårdssyssla.

Det framgår kanske att man är uppvuxen i en tid då böcker skulle respekteras.

Vilken bok skulle du ta med dig till en öde ö och varför just den?

Romanen jag väljer är antagligen Vårdagar och frostnätter av Juhani Aho. Innehåller enastående naturskildringar samt laddning med nationalromantik utan dess like.

Om du skulle få vara en person i en bok – vem skulle du vara och varför?

Aldrig tänkt på detta. Man identifierar sig ofta med karaktärer i de böcker man läser just då. Till slut vill man varken vara en hjälte eller en storman.

Finns det någonstans i litteraturen en karaktär som på ett beaktansvärt sätt hanterar ens förgänglighet? Har någon beskrivit hur man lever med skulden om att inte ha älskat sina nära tillräckligt mycket?

Fem verk, fem röster

Svenska Yles litteraturpris delas ut sedan år 2000, och tidigare år har en enväldig jury utsett pristagaren.

Med det nya konceptet vill Svenska Yle stärka diskussionen om finlandssvensk litteratur och sätta läsaren och läsupplevelsen i centrum.

Läsarjuryn, som består av fyra bokslukare från olika håll i Svenskfinland, kommer att diskutera de nominerade verken under ledning av Svenska Yles litteraturredaktör Marit Lindqvist, och diskussionerna samt intervjuer med de nominerade författarna kommer att sändas i Yle Vega från och med måndagen den 20 november.

Man kommer också att kunna ta del av diskussionerna och intervjuerna på Arenan.

Under perioden 18–31.12.2023 kommer den läsande allmänheten att kunna rösta på sin favorit bland de fem nominerade verken på Svenska Yles webb.

Varje jurymedlem har en röst och publiken en röst – sammanlagt fem röster.

Den 11 januari 2024 kl. 18 avslöjas pristagaren för allmänheten i en prisceremoni som går av stapeln på Centrumbiblioteket Ode i Helsingfors och tillställningen strömmas live på Arenan.

Diskussion om artikeln