Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Diskades för osportsligt uppträdande i Lahtis – nu väljer Fis att tillåta taktikkörning: ”Svårt att identifiera förbjudet beteende”

Ilar gav Dahlqvist andraplatsen i kvartsfinalen - Spela upp på Arenan

Om sex veckor inleds världscupen i längdskidåkning i Ruka. Den första tävlingen är en sprint och där kommer taktikkörning att vara tillåtet, rapporterar SVT.

Taktikkörning blev ett hett samtalsämne i samband med världscupen i Lahtis i mars. Moa Ilar valde att stanna av på upploppet i damernas sprintkvartsfinal och lät landsmaninnan Maja Dahlqvist passera.

Dahlqvist, som kämpade om segern i sprintcupen, gick vidare till semifinal medan Ilar diskades för osportsligt uppträdande.

– Det var helt och hållet mitt beslut, sa Ilar då till Yle.

Om samma sak sker under kommande världscupsäsong får det inga konsekvenser, rapporterar SVT Sport.

En del av sporten

Internationella skidförbundet Fis har bestämt att taktikkörning är en del av sporten och gör ingen skillnad på om den är uppenbar eller inte.

– Det kan vara uppenbart men i bland inte lätt att upptäcka. Det är svårt att identifiera förbjudet beteende och fatta beslut om det, säger tävlingsdirektören Michal Lamplot till SVT.

Den svenska damtränaren Stefan Thomson välkomnar också beskedet från Fis. Han anser också att taktikkörning hör till sporten.

– Det är otroligt vackert att se hur man hjälper sin lagåkare. Det var otroligt stort. Jag själv står tårögd i målfållan. Det var ett stort idrottsögonblick för mig, säger han.

Yle sänder världscupen som startar den 24 november.