Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Konflikten fortsätter med sex veckor till världscupstart – Klæbo ännu inte överens med norska förbundet: ”Handlar inte om pengar”

Uppdaterad 11.10.2023 14:24.
Johannes Høsflot Klæbo.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Det står fortsättningsvis still i förhandlingarna mellan Johannes Høsflot Klæbo och det norska skidförbundet. Målet var att konflikten skulle vara löst nu – men det är den inte.

Johannes Høsflot Klæbo valde av att hoppa av det norska landslaget och har inte undertecknat ett idrottarkontrakt med det norska förbundet. Utan kontrakt får han inte tävla för Norge i världscupen i vinter.

Världscupen börjar om sex veckor och tiden börjar bli knapp för den norska skidstjärnan. Klæbo och förbundet hade ett möte förra veckan men nådde inget avtal.

– Jag hade som mål att vi skulle ha en överenskommelse här i dag. Det har vi inte, säger Klæbos pappa och manager Haakon på en presskonferens.

Från Klæbos sida har man lagt fram ett nytt förslag till förbundet.

– Vi har föreslagit att Johannes ska vara med i landslaget men med undantag av två perioder. Det är 8–9 dagar som vi bråkar om, säger Haakon Klæbo.

”Folk får tycka vad de vill”

Det handlar om en period efter vinterns Tour de Ski och en period under de norska mästerskapen. Konflikten bottnar i vilken frihet Klæbo har för egna sponsoravtal.

– Det handlar över huvud taget inte om pengar utan om kontroll över egen tid, säger Haakon Klæbo.

Längdåkaren själv säger att han tar den prekära situationen med ro.

– Jag gör min egen grej. Folk får tycka och säga precis vad de vill. De som känner mig vet att det handlar om värderingar. Det är så jag har blivit uppfostrad, säger han.

Johannes Høsflot Klæbo låter pappa Haakon sköta förhandlingarna med förbundet, och fokuserar själv fullt ut på träningen.

– Jag ska träna, äta och sova. Vad som händer nästa säsong är oväsentligt jämfört med vad som väntar sedan. VM i Trondheim är mitt mål.

– Jag måste inte tävla i världscupen den här säsongen, men jag vill så klart göra det. Samtidigt finns det andra alternativ och de är reella, säger han.