Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Konstverket är fräckt och stort och andas New York – det är ditt om du är modig nog att måla det själv

Ett stort färggrant konstverk.
Bild: Juha Leskelä/ Yle

Stora abstrakta målningar får mig att tänka på New York. En blandning av street cred och ouppnåeliga studiolägenheter med tegelväggar där målningar nonchalant står lutade mot väggen.

En sådan stor målning kan också stå lutad mot din vägg. Om väggen är tillräckligt stor förstås och om du gör den själv. Att måla stort kräver mod.

Den grandiosa storleken på duken eller skivan gör också att det finns en befriande lust att ta ut svängarna både med penslar och i valet av färg och form. Som hjälp på vägen kan det vara bra att ha någon att inspireras av. Jag inspirerades av Jean-Michel Basquiat (1960-1988) New York, USA. Här kan du läsa mer om konstnären.

En detalj av konstverket. - Spela upp på Arenan

Du behöver:

  • stor målarduk, papper eller träskiva

  • grundfärg

  • akrylfärg

  • permanent, svart tusch

  • kritor

  • palettkniv och penslar

  • sprayflaska

  • täckpapper eller dagstidningar

En kvinna målar en stor tavla.
Bildtext Det är bra att täcka in väggar och golv med tidningspapper.
Bild: Juha Leskelä/Yle

Gör så här:

Börja med att grundera skivan med vitt. Låt torka och måla sedan hela ytan med en basfärg.

När ytan är helt torr tar du några favoritkulörer, spritsar ut färgen på papperstallrikar. Måla ”testrutor” i olika storlekar på skivan, lite som om du helt enkelt testar färgen. Använd bred pensel och yviga drag och betrakta ditt arbete på avstånd då och då. När du har en fin balans mellan färgytorna går du vidare till nästa steg.

För att få mera liv i ”testrutorna” kan du testa att spruta vatten på vissa delar av den ännu våta färgen. Färgen rinner och skapar nya linjer och mjukar upp helheten. Det går också att sprätta färg på målningen, men var försiktig med övrig inredning.

En kvinna målar en stor tavla.
Bildtext Färgen rinner och mjukar upp helheten.
Bild: Juha Leskelä/Yle

När ytorna har torkat är det läge att lägga till föreställande element, till exempel enkla figurer, människor eller djur, gärna flera och i olika storlekar. Rita stort med kol och förstärkt sedan linjerna med målade svarta linjer.

Upprepade former är ett bra sätt att binda ihop ytorna. Det kan vara målade cirklar, spiraler, målade löv med inslag av tuschstreck.

Det går alltid att måla över om det blir fel. Vissa partier kanske bara ska anas. Det kan till och med bli bättre om vissa delar döljs och sedan bara skrapas fram litegrann med en palettkniv.

Genom att lägga till text eller meningar får målningen en riktning eller ett tema. Det kan även vara slumpmässigt valda ord, det väljer du själv.

Glöm inte det viktiga momentet att betrakta målningen på avstånd under arbetets gång. Då får du en uppfattning om balans, om form och vilka delar du vill ändra på. Du kan alltid lägga till detaljer eller rama in vissa partier med stora linjer.

Att veta när målningen är klar är inte helt lätt. Kanske den inte blir klar. Att måla en tavla är alltid en process, liksom allting här i livet.