Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Knepig balansgång väntar finska företag i Taiwan – belöningarna kan vara avsevärda trots risken för krig

Bild på taiwaneser som går på en gata i Taipei.
Bildtext Antalet rika taiwaneser har ökat markant under de senaste decennierna. Också medelklassen har vuxit snabbt.
Bild: EPA-EFE

Konflikten mellan Kina och Taiwan kastar sin skugga också över de finska företag som fungerar i Taiwan. Företagen måste se till att de inte upprör Kina och vara mer villiga än vanligt att ta risker.

En aptitretande buffé med kinesiska, japanska och västerländska läckerheter lockar gäster till en restaurang i det storståtliga hotellet The Grand Hotel i Taiwans huvudstad Taipei. Restaurangen är så gott som fullsatt, och flertalet av gästerna är välbärgade taiwaneser.

Antalet rika taiwaneser har ökat markant under de senaste decennierna. Också medelklassen har vuxit snabbt, och idag är den genomsnittliga levnadsstandarden i det förr fattiga Taiwan en av de högsta i Ostasien.

I medeltal är taiwaneserna samtidigt klart mer välmående än invånarna i ärkefienden Kina. Finlands representant i Taiwan, Lauri Raunio, säger att Taiwan därför erbjuder utmärkta möjligheter också för det finska näringslivet.

– Taiwaneserna har köpkraft och kapital, och det finns ett behov av bra service och goda tekniska lösningar. Dessutom är konkurrensen inte alls lika hård som i Kina, konstaterar han.

Bild på Lauri Raunio som är chef för Finlands handelscenter i Taiwan. Han sitter vid ett skrivbord med en dator och en finsk flagga.
Bildtext Lauri Raunio är chef för Finlands handelscenter i Taiwan. Finland och Taiwan har inte diplomatiska förbindelser, så centret fungerar i praktiken som en finsk beskickning.
Bild: Björn Ådahl

Faran för krig oroar företagen

Raunio påpekar att det bor ungefär lika många människor i Taiwan som i Norden. Marknaderna är med andra ord tillräckligt stora för att det ska vara värt att investera på ön.

Raunio arbetar för den statliga organisationen Business Finland vars uppgift bland annat är att stöda finska företag som verkar utomlands. Business Finland lockar också utländska investerare till Finland.

Raunio konstaterar att den brännbara konflikten mellan Kina och Taiwan försätter Taiwan i en speciell ställning. Han har märkt att många finländska företagare inte vet särskilt mycket annat om Taiwan än att Kina hotar med att anfalla ön.

– Företag som överväger att investera vill därför veta om det är farligt att bo i Taiwan. De frågar också om ett krig snart kan bryta ut, berättar han.

Finska bjässar klarar sig bra

Raunio påminner om att konflikten med Kina har pågått i många decennier. Kina anser att Taiwan onekligen är en del av moderlandet, och de kinesiska ledarna har förpliktat sig att omedelbart ockupera ön ifall den förklarar sig självständig.

Som bäst är spänningarna ännu mer påtagliga än vanligt. Kinas flotta och flygvapen ordnar med jämna mellanrum hotfulla manövrar i närheten av Taiwan.

Raunio säger att flera finska bolag ändå fungerar i Taiwan, bland dem Kone, Nokia och Wärtsilä. Alla tre är framgångsrika, men i synnerhet Wärtsiläs resultat har förbättrats märkbart under de senaste åren.

– Wärtsilä har länge drivit affärsverksamhet i Taiwan. Nu har den taiwanesiska regeringens satsning på förnybar energi gett Wärtsilä förträffliga nya möjligheter, konstaterar han.

Wärtsilä levererar bland annat system för lagring av energi till taiwanesiska vindkraftsbolag. Taiwans mål är att sol- och vindkraften ska stå för 20 procent av energiproduktionen år 2025.

Flaggor utanför hög finanscenter i Taipei i Taiwan.
Bildtext EU:s, Finlands och tiotals andra länders flaggor vajar på en öppning i finanscentrumet i Taipei. De här länderna och EU har öppnat representationskontor i närbelägna byggnader.
Bild: Björn Ådahl

Finland är ett frågetecken

Raunio säger att också några finska små- och medelstora företag har gjort bra ifrån sig. Helsingforsföretaget Rapalas fiskeutrustning har till exempel blivit synnerligen populär bland taiwaneserna.

Ett handikapp som finska företag ändå har är att Finland inte är ett välkänt land i Taiwan. Raunio konstaterar att Nokia under sin storhetstid var berömt, men få taiwaneser känner till några andra finska företag.

– En del taiwaneser vet nog till exempel att Finland rankas som det lyckligaste landet i världen. De kan ha hört också andra enskilda detaljer, men de kan inte nödvändigtvis placera Finland på en världskarta, berättar han.

Finlands rykte har inte heller gynnats nämnvärt av att Mumintrollen har blivit populära. Taiwaneserna tror nämligen i regel att Mumintrollen kommer från Japan.

Kinesiska varor saknar dragningskraft

Raunio säger att taiwaneserna vanligen uppskattar länder som de vet att stöder Taiwan i konflikten med Kina. Produkter som är tillverkade i de länderna är också eftertraktade.

Kinesiska produkter anses däremot i allmänhet inte vara trendiga. Det gäller också för de allra mest kända varumärkena.

– I praktiken är till exempel Huawei utfryst ur Taiwan. Huaweis affärsverksamhet är så begränsad att bolaget enbart säljer små mängder telefoner, berättar Raunio.

Det är anmärkningsvärt med tanke på att Huaweis produkter är populära i många länder i Ostasien. Det anses också vara ett exempel på hur säkerhetspolitiken sätter sin prägel på Taiwans ekonomi.

Bild från affär som säljer nordisk design o Taiwan.
Bildtext Nordisk design försöker göra ett genombrott i Taiwan. En del taiwaneser beundrar den nordiska designen, men de flesta känner till bara IKEA.
Bild: Björn Ådahl

Det är lätt att förarga Kina

Också alla utländska investerare måste vara försiktiga i synnerhet om de samtidigt driver affärsverksamhet i Kina. Genom att hålla hög profil i Taiwan kan de uppröra de kinesiska myndigheterna och föranleda dem att sätta käppar i hjulen för verksamheten i Kina.

Det gäller också för de finska företagen. För många av dem är marknaderna i Kina synnerligen viktiga.

Raunio konstaterar att det å andra sidan är betydligt lättare att fungera i Taiwan än i Kina. I Taiwan behöver de utländska företagen till exempel inte vara oroade för att deras produkter och patent ska bli kopierade.

– Ur finsk synvinkel sett finns det många likheter mellan de taiwanesiska och de västerländska värderingarna inom affärsvärlden. Här högaktas till exempel kontrakt och överenskommelser i lika hög grad som i Finland, säger han.

Konflikten präglar inte vardagen

Raunio berättar att hans intryck är att flertalet av taiwaneserna inte låter sina liv påverkas av spänningarna mellan ön och Kina. Personligen har han förståelse för den attityden.

– Vi befinner oss i brännpunkten för stormaktspolitiken, men det märks inte i det dagliga livet. Själv har jag hela tiden känt mig trygg efter att jag bosatte mig här, säger han.

Raunio tillägger att det samma gäller för så gott som alla utlänningar som han har pratat med. Han har inte hört talas om att oron för ett krig skulle ha fått någon att flytta bort från Taiwan.

För företag som är intresserade av att investera i Taiwan är det ett betryggande besked. Företagen gör ändå klokt i att ta i beaktande att ingen heller utesluter att Kina verkligen anfaller Taiwan i fortsättningen.