Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bordtennis – steg för steg framåt

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bordtennisspelaren Annika Lundström 2015 i Brunakärr, Helsingfors
Bildtext Annika Lundström lever för pingis.
Bild: Yle

Den största racketsporten i världen. Alla i topp-200 i världsrankingen är proffs, uppskattningsvis en miljon proffs i Kina. Pingis är stort i världen men litet i Finland.

I Tyskland finns det en miljon registrerade spelare och det uppskattas att grenen har globalt 70 miljoner spelare.

I Finland finns det ungefär 1000 tävlingsspelare och lika många som har grenen som hobby i föreningar.

Oláh överlägset bäst i landet

Finlands mest framgångsrika spelare är Benedek Pentti Oláh vars världsranking i oktober var 151. En god siffra för en 24-årig spelare.

Oláh har numera börjat vinna över spelare med en ranking kring 100 vilket betyder att han fortfarande kan utvecklas flera steg.

I OS har bordtennis en landskvot och därmed har Oláh en realistisk chans att nå ta en plats till OS i Rio sommaren 2016.

Bakom Oláh kommer följande finländare först på plats 467. Bland damerna är det blott 15-åriga juniorspelaren Annika Lundström som har den bästa rankingplaceringen 516.

En satsning på framtiden

Chefstränaren för landslaget Mattias Bergkvist har valt att satsa på en grupp yngre spelare mellan 13-16 år gamla.

Till gruppen hör utöver Lundström bland annat Pihla Eriksson, Alex Naumi, Veikko Fleming, Veeti Valasti och Arttu Pihkala.

Av dessa är Naumi den mest lovande pojkjunioren, han hör till de tjugo bästa i sin åldersklass i Europa.

Bättre motstånd utomlands

Spelarna i gruppen samlas under veckorna i Brunakärr i Helsingfors för att få bättre sparring, trots att till exempel Naumi bor i Salo. Följande steg för Naumi och Lundström blir att börja sparra mera utomlands.

Lundström har redan fått ett kontraktserbjudande från en svensk klubb. Sannolikt är att hon efter högstadiet kombinerar gymnasiet med träning och spel i Sverige.

Därifrån är steget kortare till den internationella eliten som på seniornivå tränar 8-12 pass i veckan eller 6-8 timmar i dagen. För tillfället tränar Lundström 13-15 timmar i veckan.

Möt Annika Lundström, Pihla Eriksson och Mattias Bergkvist i Sportmagasinet ti 24.11. klo. 21.00 och på onsdagen 25.11. klo. 17.25 i Yle Fem.