Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Handelskammardirektör om företagens svåra situation: ”All osäkerhet påverkar”

Mikael Hallbäck, direktör på Österbottens handelskammare.
Bildtext Mikael Hallbäck, direktör på Österbottens handelskammare.
Bild: Yle / Joni Kyheröinen

Företagen i Österbotten och Mellersta Österbotten har ett betydligt sämre konjunkturläge nu jämfört med i våras. Om ett år kan vi se en ljusning.

Det är varierande. Allvarligt läge för byggbranschen men bättre inom vissa andra branscher. Det konstaterar Mikael Hallbäck, direktör på Österbottens handelskammare.

Han påpekar också att läget i Österbotten säkerligen är bättre än i Finland överlag.

Var går det bättre då?

– Till exempel företagstjänster, tekniskt underhåll och handeln.

Varför just där?

– Läget kanske har återhämtat sig efter pandemin. Folk går ut på restaurang och på teater.

Hallbäck framhåller också att det även inom industrin finns stora delar där det går bra.

– Okej, för tillfället ser framtidsutsikterna inte så bra ut. Men orderstocken är fortfarande rätt hög och ifall konjunktursvackan pågår i ett år så överlever nog industrin, säger Hallbäck.

Men ska man ändå förbereda sig på permitteringar och konkurser?

– Säkert kommer vi att se permitteringar. Byggbranschen är säkert en sådan bransch där det blir verklighet. Eventuellt ser man också en del konkurser.

Men samtidigt råder den eviga bristen på kompetent arbetskraft. Så Hallbäck ser att företagen måste fundera på om de har råd att göra sig av med sin arbetskraft. Det finns förstås ingen garanti att de återvänder sedan när tiderna vänder till det bättre.

Kriget i Ukraina är förstås en av orsakerna till att det ser ut som det gör för företagen. Och nu har precis ett nytt krig blossat upp i Israel.

Kommer det att påverka?

– Svårt att säga. Det märks ju förstås redan vid bensinpumparna. All osäkerhet påverkar, ta händelserna i Finska viken de senaste dagarna som exempel. Osäkerhet påverkar konsumenterna, företagen och investeringar.

Vad är det som måste hända för att det ska vända?

– Nå inflationen har gått ner och komponentbristen är kanske inte så allvarlig längre. Så hoppas vi på att räntorna ska sjunka, det är kanske det viktigaste. Det ser ut som att räntorna ska sjunka på våren.

Men det ser ut att dröja ända till hösten om ett år före det svänger på allvar.