Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Taylor Swift, David Beckham och Britney Spears – tips på poddavsnitt om de största popkulturella snackisarna just nu

Taylor Swift i ljusröd outfit under en konsert.
Bildtext Sedan popartisten Taylor Swift syntes på den amerikanske fotbollsspelaren Travis Kelces match i Arrowhead Stadium i Missouri, USA har ryktena om en spirande romans mellan dem kulminerat.
Bild: All Over Press

Popkultur kan vara storpolitik. Och storpolitik kan handla om popkultur. Kulturpodden Sällskapet listar några av den senaste tidens internetfenomen och snackisar inom populärkulturen.

Har Taylor Swift mest makt i musikvärlden? Är David och Victoria Beckham världens käraste par? Personifierar Danny Masterson och Russell Brand en tid av kvinnohat? Existerar Britney Spear längre eller är hon bara en AI-genererad kopia?

Århundradets popkärlekshistorier – Taylor Swift och David Beckham

I det här avsnittet funderar Sällskapet på om nöjes- och sportvärldens hetaste romansrykte är sant: Taylor Swift dejtar NFL-spelaren Travis Kelce och hela världen är besatt.

Vi funderar om dokumentärserien om David Beckham egentligen är vår tids stora romantiska komedi, eftersom Victoria och David har varit tillsammans sedan 1990-talet och fortfarande verkar vara otroligt kära i varandra.

"Pinsam och varken tillräckligt snygg eller politisk" – därför stör vi oss på Sanna Marins nya image

54:26

Just nu ligger nio av Taylor Swifts album på topp 100 på den amerikanska försäljningslistan. Det gör popsångerskan till den mest framgångsrika artisten i USA.

De senaste två åren har finanstidningen Forbes slagit fast att Swift är den kvinnliga artist som tjänar mest i hela världen. När hennes turné ”The Eras Tour” tar slut i november 2024 räknar man att turnén kan komma att inbringa så mycket som en miljard dollar.

Victoria Beckham och David Beckham
Bildtext Victoria och David Beckham på premiären av dokumentärserien ”Beckham”.
Bild: Photo by StillMoving.Net for Netflix

Den brittiska fotbollsstjärnan David Beckhams liv synas i en ny dokumentärserie på Netflix. David Beckham var Englands, om inte den bästa, så den mest omsusade fotbollsspelaren runt millennieskiftet.

Han gifte sig med Posh, alltså Victoria Beckham från Spice Girls, och paret blev snabbt det hetaste kändisparet världen hade skådat.

Mastersons och Brands kvinnohat var norm på 2000-talet

I det här avsnittet funderar Sällskapet på om skådespelaren Danny Masterson och skådespelaren Russell Brand personifierar en tid av misogyni.

Båda två blev otroligt kända under en tid på 2000-talet då man hyllade ett grymt och kvinnofientligt beteende.

Säg adjö till kroppspositivismen - snart går vi alla på Ozempic

53:10

Den amerikanske skådespelaren Danny Masterson dömdes i början av september till trettio års fängelse för två våldtäkter. Masterson blev känd som den flummiga hippien Steven Hyde i den en gång populära tv-serien ”That 70’s show”.

Våldtäkterna ägde rum i Mastersons hem i Hollywood år 2003. I båda fallen ska offren ha träffat den 47-åriga Masterson genom Scientologerna under början av 2000-talet, och uppges därefter ha drogats och våldtagits vid olika tidpunkter.

Danny Masterson (oik.) yhdessä Ashton Kutcherin (vas.) kanssa 70's Show -sarjassa vuonna 2006.
Bildtext Danny Masterson (till vänster) och Ashton Kutcher i den på 2000-talet så populära tv-serien ”That 70’s show”.
Bild: Copyright � Everett Collection / Everett Collection/All Over Press

Det var den 16 september i år som den brittiska komikern Russel Brand anklagades offentligt för sexuella övergrepp.

The Times och Channel 4 publicerade sin granskning där fyra kvinnor anklagar komikern och skådespelaren för våldtäkt och övergrepp.

De sexuella övergreppen ska ha ägt rum mellan 2006 och 2013, samtidigt som Russell Brand medverkade i Hollywoodfilmer och som radiopratare i brittiska BBC.

Russel Brand lavalla puhumassa mikrofoniin.
Bildtext Russell Brand har gått från hyllad komiker till mediekritisk youtuber. I dag har Youtube spärrat all reklam från hans konto eftersom han anklagas för sexuella övergrepp.
Bild: Mark Ralston / AFP

Brand nekar till alla anklagelser och försvarar sig med diverse konspirationsteorier om att ”de” försöker sätta dit honom för att han vågat kritisera den ”nya världsordningen”.

”Britney Spears finns egentligen inte”

I det här avsnittet funderar Sällskapet på spekulationerna kring om Britney Spears fortfarande lever eller om hon har en dubbelgångare.

I augusti meddelade Britney Spears att hon och hennes man Sam Asghari ska skiljas, det har satt igång en ny storm av spekulationer och konspirationsteorier kring popikonen.

“Klart man får skriva vad som helst om vem som helst”

46:31

Britney Spears är det här millennieskiftets största och viktigaste populärkulturella ikon. Det är alltså givet att hon inspirerat till diverse konspirationsteorier.

britney spears instagram
Bildtext Britney Spears är försvunnen eller i värsta fall död och har ersatts av en AI-genererad kopia, det menar tusentals oroliga fans.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Sedan Britney Spears blev fri från sin fars förmyndarskap i november år 2021 har olika konton försökt visa att det faktiskt inte är hon själv som syns och hörs i sociala medier, utan en AI-genererad kopia.

Den 24 oktober i år kommer Britney Spears memoarer ”The woman in me” där hon själv ska berätta om sitt liv.