Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wasaline utsätts för dataintrångsförsök varje vecka: ”Det är hela tiden något slags fiske efter information”

Medelålders man står framför en ingång där det står Wasaline.
Bildtext Vd Peter Ståhlberg berömmer de leverantörer som de jobbar med. Han känner sig trygg trots att de utsätts för dataintrångsförsök varje vecka.
Bild: Markus Bergfors / Yle

På torsdagsförmiddagen gick Skyddspolisen ut med en stark varning för ökat cyberspionage. Att dataintrången ökar märker man av på rederiet Wasaline. Men än har inget försök nått hela vägen fram.

På onsdagen uppmanade Försörjningsberedskapscentralen företag att höja beredskapen och vara vaksamma. På torsdagen varnade Skyddspolisen för ökat cyberspionage.

Speciellt utsatta kan rederier vara för försök till dataintrång och det har redan märkts på Wasaline.

– Det är inte frågan om kan man säga enskilda försök, utan det är nog hela tiden något slags fiske av information och att försöka bryta sig in i våra system, säger vd Peter Ståhlberg på Wasaline.

I sig är det inget nytt, dataintrångsförsöken har pågått länge, säger Peter Ståhlberg. Beredskapen är stor inom rederiet och man har både deltagit i övningar i cybersäkerhet och gått kurser.

I onsdags kallades Försörjningsberedskapscentralen till ett möte där det informerades om det aktuella läget.

Hur svarar Wasaline på det här ökade hotet mot den här säkerheten?

– Det är ökad försiktighet, det är egentligen det vi kan göra, säger Peter Ståhlberg.

Hela fartyget är så gott som uppkopplat

På bara fem år har arbetet ändrats enormt för Wasaline vad gäller datasäkerhet. Ståhlberg berättar att en stor del av verksamheten både på land och ute till havs är uppkopplat till nätet.

– Vi har bokningssystem, vi har navigationsinstrument, vi har generatorer och de är alla inkopplade i leverantörernas nät. I princip är det så att hela fartygets information finns tillgänglig om den inte är skyddad. Men vi har världsledande tillverkare som jobbar med det här så jag känner mig ganska trygg på den fronten. Men man ska vara försiktig, säger Ståhlberg.

Wasalins Aurora Botnia på väg genom Vasa skärgård en solig och lugn dag .
Bildtext Så gott som hela Aurora Botnia är uppkopplat till nätet och gör det utsatt för dataintrång. Men än har inget försök nått hela vägen fram, säger vd Peter Ståhlberg.
Bild: Wasaline / Christoffer Björklund

Håller beredskapen på viktig rutt

Vad gäller krisberedskap säger Peter Ståhlberg att de försöker hålla så hög standard som möjligt. De genomgår regelbundna kontroller där de säkerställer kvaliteten på arbetet och att den uppfyller alla regler.

Hur mycket tänker du på det som pågår runt om i världen och att den här linjen ska lyckas vara öppen mellan Umeå och Vasa?

– Det är en otroligt viktig linje om man tänker på beredskapstrafiken. Man kan säga att havet är öppet ända till Nordsjön och vi måste inte ta in godset via danska sundet eller Kielkanal och söder om Gotland. Vi vet vilka svårigheter det har varit där och hur känsligt det är kan man säga också för södra Finland. Vår uppgift är att köra så störningsfritt som möjligt och hålla upp trafiken. Det är otroligt viktigt.

Diskussion om artikeln