Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gasläckan i Finska viken inte farlig för miljön: ”Metangas förekommer också naturligt i Östersjön”

Strandkant med havsvågor och vass i bakgrunden.
Bildtext Metangas är en relativt ofarlig gas i miljösammanhang, men i luften är det en mycket kraftigare växthusgas än till exempel koldioxid.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

I samband med på läckaget på gasledningen Nordstream talades det om betydande effekter på klimatet. Samma kan lyckligtvis inte sägas om gasläckan på Balticconnector, säger forskare.

– Naturgas, eller metangas, är en gas som snabbt löses upp i vattnet, bubblar upp och försvinner ut i atmosfären. Då blir effekterna i havsvattnet mycket tillfälliga, säger Jouni Lehtoranta, specialforskare vid Finlands miljöcentral.

När gasläckorna på Nord Stream-ledningarna uppdagades fanns det oro för hur torsken skulle påverkas. Effekterna på klimatet skulle ändå bli mycket större än miljöeffekterna, sa forskarna då.

När det nu gäller den aktuella gasläckan i Finska viken säger Lehtoranta att man reagerat snabbt och effektivt och att mängden gas som läckt ut har varit liten.

– Jag tror därför att det inte skett någon betydande skada på den marina miljön, säger Lehtoranta.

Metangasläckor finns också naturligt i Östersjön

Något som kanske inte alla heller vet är att metangas är någonting väldigt naturligt förekommande i Östersjön, säger Lehtoranta.

– Det förekommer naturligt i havet, ganska stora mängder också.

Det här är någonting som det forskas aktivt kring på de nordiska universiteten. Bland annat i somras märkte svenska forskare ett omfattande naturligt metangasutsläpp från Östersjöns djupaste bottnar.

I en intervju för Sveriges radio säger forskarna att det här är ett väldigt nytt och okänt fenomen i Östersjön, och något som måste studeras vidare. Om det visar sig att metangasen också i stor utsträckning bubblar upp till ytan, kan det här orsaka betydande klimateffekter. Men forskarna är inte säkra på konsekvenserna ännu.

Av den anledningen hoppas åtminstone Lehtoranta att det blir slut på sabotagen på gasledningarna i Östersjön.

– Det har varit väl många fall av gasläckor under den senaste tiden. Så den här naturgasen får gärna stanna i ledningarna.