Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Trist prognos för ölvänner: Ölet blir dyrare och kvaliteten blir sämre

Två personer dricker öl i en restaurang.
Bildtext Särskilt IPA-öltyper har mycket humle och malt, de är alltså rika på alfasyror. En studie visar att humlets alfasyror minskar då klimatet blir varmare.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Humleskördarna krymper i Centraleuropas stora produktionsområden, visar en färsk studie. Det kommer att återspeglas också på ölpriserna i Finland, bedömer Naturresursinstitutets forskare.

Forskare kommer med ledsamma nyheter för ölälskare: Dryckespriserna stiger och kvaliteten sjunker, lyder prognosen. De facto har kvaliteten på en av ölets viktiga råvaror redan försämrats.

Orsaken stavas klimatförändring.

Den kännetecknande beska smaken i öl kommer från humle som är dryckens dyraste ingrediens. Smaken kommer bland annat av alfasyra som finns i humle. Ju mer alfasyra, desto beskare dryck.

Särskilt öl av IPA-typ (india pale ale), som blivit populärt under de senaste åren, är humlestint och därmed rikt på alfasyra.

Syrahalterna i humle minskar

Halten av alfasyror har minskat påtagligt i humle som producerats i Centraleuropa, visar en färsk studie som publicerats i Nature Communications.

Alfasyrahalten krympte i samma takt som temperaturen steg.

Också humleskördarna blev mindre. I synnerhet extremväder såsom hällregn och torka, som kommit i och med klimatförändringen, har påverkat skördarna negativt.

Traktor som skördar humle.
Bildtext Humlegård i tyska Hallertau. Bild Johnny Sjöblom /Yle
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

I studien jämfördes uppgifter från år 1971 fram till år 2018 i fem regioner i Tyskland, Tjeckien och Slovenien.

Forskarna förutspår också kommande utveckling fram till år 2050. Enligt modellen kommer alfasyrahalten fortsätta minska och skördarna krympa.

– Öldrickarna kommer säkerligen att märka av klimatförändringens påverkan antingen på priset eller i kvaliteten, säger forskaren Miroslav Tringa vid Tjeckiska vetenskapsakademin till The Guardian.

Mest humle hit från Tyskland

Också i Finland kommer den försämrade humlekvaliteten att kännas av, bedömer forskaren Saara Tuohimetsä vid Naturresursinstitutet.

– Jag tippar att ölpriserna stiger då humleskördarna minskar. Priserna påverkas också av att priset på andra ingredienser såsom mältat korn stiger, säger Tuohimetsä till Yle Uutiset.

Finland importerar mest humle från Tyskland, Belgien och USA.

De undersökta distrikten täcker nästan 90 procent av Europas humleproduktionsområden. Drygt hälften av den malt som används i finländskt öl importeras från Tyskland.

Den inhemska odlingen av humle är ytterst knapp. I fjol växte det humle på inalles fem hektar i hela landet.

Däremot betyder humleskördens sämre kvalitet inte per automatik att ölen blir sämre.

– En mindre mängd alfasyra betyder mildare smak. Milda lager-öl är den största grejen såväl hos oss som ute i världen.

Forskaren påpekar också den sjunkande halten av alfasyror kan kompenserar genom att tillsätta mer humle än tidigare.

Texten är en något bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Ennuste: Kaljan laatu laskee jatkossa ja hinta nousee av Greta Virranniemi.