Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Gillar du surt ska du testa rumänsk bönsoppa med citron – ciorba de fasole är både billig och god

En portion med bönsoppa på ett bord.
Bildtext Bönor suger åt sig mycket smak och är tacksamma att använda i olika grytor.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Rumänsk mat är enkel men väldigt smakrik. Bönor används ofta och är en av huvudingredienserna i den syrliga soppan.

Det odlas mycket bönor och baljväxter i Rumänien, därför har de också många fina maträtter med bönor. Tycker du att bönor är hårdsmälta kan du byta kokvatten några gånger då du kokar dem.

När soppan är klar smakar man av den med saften av en stor citron, det är syran som är kännetecknet för den här soppan.

En kastrull med färdig bönsoppa.
Bildtext Ibland tillsätts sidfläsk i soppan, men den är väldigt god helt vegetarisk.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Ciorba de fasole - rumänsk bönsoppa med citron

Ingredienser

  • 250 g mix av torkade bönor (t.ex. vita, borlotti, black eye, kidney, svarta)

  • 150 g rotselleri

  • 150 g morot

  • 100 g palsternacka

  • 250 g gul lök (två medelstora)

  • 20 g bladselleri (en stjälk)

  • 1 st röd paprika

  • 2 msk tomatpuré

  • 3 msk grönsaksfond

  • 3 stycken lagerblad

  • 1 dl suröl

  • 1 stor citron

  • 2 l vatten

  • salt, peppar, persilja och libbsticka

  • crème fraiche

Instruktioner

Lägg bönorna i blöt över natten. Koka dem i två till tre omgångar, cirka 10 minuter varje gång och sila bort kokvattnet däremellan. Det gör bönorna mera lättsmälta.

Skala och finhacka lök, rotselleri, palsternacka och morot. Finhacka bladsellerin och paprikan.

Häll nytt vatten på bönorna och fyll på med grönsaker, tomatpuré, fond och lagerblad. Salta och låt koka försiktigt cirka 15 minuter. Häll på ölet och koka fem minuter till.

Avsluta med att pressa i saft från en citron när soppan kokat klart. Smaka av med salt, syra och peppar.

Häll upp i skålar och toppa med en klick crème fraiche, hackad persilja och libbsticka blandat med citronzest och några droppar citronsaft.

Bönsoppan passar bra tillsammans med suröl. Vill du ha ett alkoholfritt alternativ kan du göra en måltidsdryck av körsbärssaft, äppelcidervinäger och bubbelvatten.

Grönsaker på en skärbräda.
Bildtext Paprika, morot och lök ger sötma åt den syrliga soppan, som innehåller mycket citron.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk