Gillar du surt ska du testa rumänsk bönsoppa med citron – ciorba de fasole är både billig och god
Rumänsk mat är enkel men väldigt smakrik. Bönor används ofta och är en av huvudingredienserna i den syrliga soppan.
Det odlas mycket bönor och baljväxter i Rumänien, därför har de också många fina maträtter med bönor. Tycker du att bönor är hårdsmälta kan du byta kokvatten några gånger då du kokar dem.
När soppan är klar smakar man av den med saften av en stor citron, det är syran som är kännetecknet för den här soppan.
Ciorba de fasole - rumänsk bönsoppa med citron
Ingredienser
250 g mix av torkade bönor (t.ex. vita, borlotti, black eye, kidney, svarta)
150 g rotselleri
150 g morot
100 g palsternacka
250 g gul lök (två medelstora)
20 g bladselleri (en stjälk)
1 st röd paprika
2 msk tomatpuré
3 msk grönsaksfond
3 stycken lagerblad
1 dl suröl
1 stor citron
2 l vatten
salt, peppar, persilja och libbsticka
crème fraiche
Instruktioner
Lägg bönorna i blöt över natten. Koka dem i två till tre omgångar, cirka 10 minuter varje gång och sila bort kokvattnet däremellan. Det gör bönorna mera lättsmälta.
Skala och finhacka lök, rotselleri, palsternacka och morot. Finhacka bladsellerin och paprikan.
Häll nytt vatten på bönorna och fyll på med grönsaker, tomatpuré, fond och lagerblad. Salta och låt koka försiktigt cirka 15 minuter. Häll på ölet och koka fem minuter till.
Avsluta med att pressa i saft från en citron när soppan kokat klart. Smaka av med salt, syra och peppar.
Häll upp i skålar och toppa med en klick crème fraiche, hackad persilja och libbsticka blandat med citronzest och några droppar citronsaft.
Bönsoppan passar bra tillsammans med suröl. Vill du ha ett alkoholfritt alternativ kan du göra en måltidsdryck av körsbärssaft, äppelcidervinäger och bubbelvatten.