Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur mycket pratar landslaget om EM? Markku Kanerva med tydligt besked inför tunga kvalmatchen: ”Hela tiden – och vi tror på det”

Landslagsspelare tänjer.
Bildtext Landslaget höll en sista matchförberedande träning på fredagskvällen.
Bild: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

”Matchen sätter prägeln på resten av kvalet.” Varken mer eller mindre är betydelsen av Finlands stora kvalkväll mot Slovenien, säger Rasmus Schüller till Yle Sporten i Ljubljana.

Inför starten i EM-kvalet var beskedet från Finland kristallklart: vi kan inte ha något annat mål än att gå till fotbolls-EM.

Sex matcher senare står landslaget vid ett vägskäl. Bortamötet med Slovenien styr resten av kvalet.

Och det råder ingen tvekan om att en EM-sommar i Tyskland är på tapeten inne i landslagsfabriken.

– Vi pratar om det mest hela tiden – och vi tror på det. Vi är med i kampen och vill nå det här målet. De två matcherna som vi har framför oss är väldigt viktiga. Efter dem får vi se hur vi ligger till, säger förbundskaptenen Markku Kanerva till Yle Sporten på spelarhotellet i Ljubljana.

Enligt rutinerade mittfältaren Rasmus Schüller behöver det knappt sägas.

– Målbilden är tydlig för alla, och den har varit det sedan början av kvalet. Vi har spelat oss fram till läget att allt är i våra egna händer och det är vi glada över. Men det räcker inte, det är en bit kvar på vägen ännu.

Läget i grupp H
LagVinst–kryss–förlustPoäng
Slovenien4–1–113
Danmark4–1–113
Finland4–0–212
Kazakstan4–0–212
Nordirland1–0–53
San Marino0–0–60

Matchen som visar vägen

Läget i kvalgruppen är spännande, säger Kanerva med ett leende.

– Matchen sätter prägeln på resten av kvalet, konstaterar i sin tur Schüller.

En poäng skulle flytta fram Finlands positioner, tre poäng skulle placera ett blåvitt ben i EM. Noll poäng skulle däremot sätta Finland i en situation där en topp två-plats i gruppen flyger iväg.

– Jag tycker inte att anspänningsnivån är förhöjd i laget. Vi har en bra uppladdning här i Slovenien och vi slår på motorn på lördag. Vi är precis där vi vill vara i kvalet och vi har spelat oss till läget att vi har väldigt mycket på spel, säger Schüller.

Joel Pohjanpalo ger Finland ledningen - Spela upp på Arenan

För fyra månader sedan vann Finland över Slovenien med 2–0 efter mål av Joel Pohjanpalo och Oliver Antman. Den matchen var jämn, men den gången lyckades Finland hantera Sloveniens fysiska och raka spel.

– Jag förväntar mig samma typ av motstånd. De har två stora anfallare som de vill sätta i spel. De vill vinna andrabollar och vara direkta. Vi har förberett oss för att hantera det på nytt, säger Schüller.

– Vi går inte ut för att spela 0–0, men om det är oavgjort så tickar klockan i vår favör. De har ett större press på sig att vara mer framåtlutade.

”Farliga här hemma”

Trots de stora insatserna har de finländska spelarna uppträtt lugnt och sansat dagarna före matchen. Tidigare prestationer ger en trygghet som inte är någon självklarhet.

Markku Kanerav intervjuas 2023.
Bildtext Markku Kanerva litar på att Finland ska fortsätta spela på sin nivå i EM-kvalet.
Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Kanerva räknar, som vanligt, upp försvarsspelet som den största nyckeln till framgång. Omställningsspelet i båda riktningarna samt fasta situationer – en slovensk styrka – är också i fokus.

– De är farliga, framför allt här hemma. De har sex raka matcher utan förlust i Ljubljana och de har snittat två mål. De är farliga och spelet i straffområdena blir avgörande. Vi måste utnyttja de chanser som vi får och såra dem.

Sett till läget i gruppen, kommer du att vara nöjd med ett kryss?

– Det beror på hur matchen blir. Om de skapar mer och det slutar oavgjort är jag nöjd. Men vi är medvetna om att en seger ger oss ett riktigt stort plus inför fortsättningen i kvalet.

Yle direktsänder EM-kvalet mellan Slovenien och Finland på lördag. Avspark klockan 19.00.

Kvarvarande programmet

  • 14 oktober: Nordirland–San Marino, Slovenien–Finland, Danmark–Kazakstan.

  • 17 oktober: Finland–Kazakstan, Nordirland–Slovenien, San Marino–Danmark.

  • 17 november: Kazakstan–San Marino, Finland–Nordirland, Danmark–Slovenien.

  • 20 november: Nordirland–Danmark, San Marino–Finland, Slovenien–Kazakstan.

Diskussion om artikeln