Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Finland ligger under med två mål i paus – se ödesmatchen mot Slovenien

Uppdaterad 14.10.2023 20:00.
Se på direktsändningen här.

Andra sidan är ni klara? EM-kvalets ödesmatch spelas i kväll i Ljubljana. Tar Finland en poäng mot Slovenien så tuffar det blåvita fotbollståget på mot EM-slutspelet i Tyskland nästa sommar.

Kl. 19.00 EM-kval: Slovenien – Finland

Stožice Stadion, Ljubljana
Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Jani Lyyski

Slovenien - Finland (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Oavgjort okej för Finland – tre poäng jackpot

Genast då matchprogrammet för EM-kvalet presenterades ringade finländska fotbollsvänner in bortamatchen mot Slovenien den 14 oktober. Väntevärdet var att Finland och Slovenien skulle göra upp om andra platsen i H-gruppen och att returmötet mellan lagen var av yttersta vikt. Manuset har hållit streck.

Insatserna är skyhöga i kväll. Utgångsläget är snäppet fördelaktigare för Finland i och med att Markku Kanervas mannar besegrade Slovenien med 2–0 på Olympiastadion i juni.

Om Finland tar en poäng stiger sannolikheten för att landslaget ska nå EM-slutspelet markant inför de avslutande kvalmatcherna mot Kazakstan, Nordirland och San Marino. Blir det seger krävs i praktiken en kollaps från att hindra Finland från att avancera till ett andra EM-slutspel i rad.

Läget i grupp H
LagVinst–kryss–förlustPoäng
Slovenien4–1–113
Danmark4–1–113
Finland4–0–212
Kazakstan4–0–212
Nordirland1–0–53
San Marino0–0–60

Förbundskapten Kanerva har en del att fundera på inför drabbningen. Kvalets finländska skyttekung Oliver Antman (jämte Benjamin Källman) är skadad och utanför truppen. Vågar han satsa på en offensiv trio i form av Teemu Pukki, Joel Pohjanpalo och Benjamin Källman? Eller tar Glen Kamara en plats i startelvan, i motsats till vad fallet var i hemmamatchen mot slovenerna?

Glen Kamara värmer upp.
Bildtext Glen Kamara har fått allt större ansvar i Leeds.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

I defensiven finns det ett ymnighetshorn av alternativ. Truppen innehåller inte mindre än sju mittbackar. Leo Väisänen, som nyss gjort comeback efter skada, kan mycket väl som en stark spelare i luftrummet gå rakt in startelvan.

Utgångsläget är att Finland ligger lågt och satsar på spelvändningar. Kom ihåg att landslagets första fokus under Kanervas ledning har varit att hindra motståndarna från att näta. Först i andra hand kommer tanken på att själv göra mål.

Sturska tongångar i Slovenien

Också i Slovenien ser man storligen fram emot matchen. Stožice Stadion har varit utsåld i flera veckor och tongångarna i det slovenska lägret har varit sturska i upptakten till kvällens rysare.

Likt ett mantra har de slovenska spelarna och tränarna upprepat att förlusten mot Finland i juni var ett olycksfall i arbetet, att förlustsiffrorna inte berättade hela sanningen om den matchen och att det finns större kvalitet i den slovenska truppen än i den finländska.

– Vi hade en dålig dag i Helsingfors. Det händer till och med de bästa. Vi vet vad som gick fel och hur vi ska gå till väga nu. Vi är i ett bra läge i gruppen – vi har allt i egna händer och det ska vi ta vara på, säger Panathinaikos mittfältare Adam Čerin till slovenska webbsajten Nogomania.

Om oavgjort är ett bra resultat för Finland, så är det inte lika fördelaktigt för Slovenien. Visst, slovenerna skulle också ha allt i egna händer men de måste i så fall besegra Danmark på bortaplan i november. Lättare sagt än gjort. Lita på att Slovenien är ute efter tre poäng.

Teemu Pukki på hugget igen

Finlands mesta målskytt i landslaget är den första att medge att han spelade långtifrån toppen av sitt kunnande under de senaste kvalmatcherna. Men trenden har vänt för Teemu Pukki. Åtminstone i klubblaget Minnesota United där han spottat in mål på löpande band på sistone.

MLS är inte visserligen inte känt för att det spelas tillknäppt, men mål är mål så Pukki anslöt sig med starkt självförtroende till landslaget. Glöm inte att matcherna mot Kazakstan och Danmark under det förra kvalfönstret var första gången på två år som Pukki varken gjorde mål eller gav en assist under en landslagssamling. En ny svit kan mycket väl starta i Ljubljana i kväll.

Teemu Pukki firar ett mål.
Bildtext Teemu Pukki är inne i ett målstim.
Bild: Brace Hemmelgarn-USA Today Sports/All Over Press

I Sloveniens offensiv riktas blickarna mot stjärnskottet Benjamin Šeško. Den 20-årige spjutspetsen var glödhet förra säsongen i Salzburg och såldes för 24 miljoner euro till tyska toppklubben Leipzig i somras.

Šeško har gjort två strutar i Bundesligan i höst men inte till fullo infriat de förväntningar som lades på honom efter succén i Österrike. Han är hur som helst ett sylvasst vapen för Slovenien i straffområdet med sina 194 centimeter.

Stjärnglans framför stolparna

Slovenien saknade sin största stjärna i förlusten mot Finland i somras. Atletico Madrids målvakt Jan Oblak var skadad men är tillbaka i truppen nu.

Det är mycket välkommet för hemmalaget för hans ersättare Vid Belec var i ärlighetens namn svajig framför stolparna i Helsingfors.

Finland kommer inte heller att falla på sin burväktare. Lukas Hradecky har glänst i Leverkusen i höst och bara släppt in sex mål på sju matcher för den tyska tabellettan. Han har stått för flera svettiga parader också i det pågående EM-kvalet.

Kommentatorns tips: Delad pott

Finlands framgångsrecept under Markku Kanervas ledning har varit busenkelt: Besegra lag som ligger sämre till på världsrankningen. Sen VM-kvalet 2017 har Finland spelat 21 matcher mot på pappret sämre motståndare och vunnit 20 och kryssat en gång.

Det skiljer bara fem placeringar mellan Finland och Slovenien på rankningen så oavgjort 1–1 känns som ett plausibelt resultat. Det skulle innebära att spänningen i EM-kvalet skulle leva ända in i kaklet.

Kvarvarande programmet

  • 14 oktober: Nordirland–San Marino, Slovenien–Finland, Danmark–Kazakstan.

  • 17 oktober: Finland–Kazakstan, Nordirland–Slovenien, San Marino–Danmark.

  • 17 november: Kazakstan–San Marino, Finland–Nordirland, Danmark–Slovenien.

  • 20 november: Nordirland–Danmark, San Marino–Finland, Slovenien–Kazakstan.

Diskussion om artikeln