Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike höjer sin terrorhotsvarning till högsta möjliga efter mord på lärare

Poliser och barn vid en skola i Frankrike.
Bildtext Poliser vid Gambetta-gymnasiet i Arras i nordöstra Frankrike den 13 oktober 2023, efter att en lärare dödats och två andra personer skadats svårt i en knivattack.
Bild: FRANCOIS LO PRESTI /Lehtikuva

Beslutet att skärpa varningsnivån är en följd av en knivhuggning i en skola.

Frankrike har höjt sitt beredskapstillstånd till högsta nivå, sa inrikesminister Gérald Darmanin på fredagen i nyhetsprogrammet TF1.

Darmanin sa att myndigheterna ser en koppling mellan knivmordet som utfördes på en skola på fredagen och den senaste tidens attacker mot Israel. Han gav inga fler detaljer.

En lärare dödades och tre personer skadades allvarligt i ett knivdåd på en gymnasieskola i Arras i norra Frankrike. Förövaren var en 20-årig man.

Gärningsmannen fanns på en statlig bevakningslista över personer som definieras som en potentiell säkerhetsrisk, sa en poliskälla.

Enligt andra källor har gärningsmannens äldre bror avtjänat ett fängelsestraff för kopplingar till islamistiska militanta nätverk och glorifiering av terrordåd.

Frankrike har utsatts för en rad islamistiska attacker under årens lopp. De värsta var en rad attacker som utfördes av beväpnade män och självmordsbombare på nöjesställen och kaféer i Paris i november 2015.

Källa: Reuters