Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Försäsongslägret blev ett fiasko för landslaget – skidparadiset hålls stängt: ”Finns ingen snö – bara is med livsfarliga sprickor”

Rullskidåkare på vägen.
Bildtext Finlands längslandslag tränar nu i förhållanden som dessa.
Bild: Hiihtoliitto

De finländska skidstjärnorna skulle fila på längdåkningen på hög höjd i Österrike. I stället får man nöja sig med snöfria vägar. Det känns som förhållandena blir sämre för varje år, säger förbundskapten Teemu Pasanen.

A-landslaget i skidåkning hade stora förväntningar för den här månadens försäsongsläger i österrikiska Ramsau.

Dachsteinglaciären ligger på 2 700 meters höjd och har varit en försäsongsdestination i årtionden. Men i år visade sig verkligheten vara en annan.

Glaciären är i livsfarligt dåligt skick och myndigheterna tillåter därför ingen att vistas där. Därför blev det ingen längdskidåkning för landslaget.

I stället får man nöja sig med rullskidåkning, löpning och backträning med stavar. Det stor klart under torsdagen.

– Det var då som det slutliga beskedet om att glaciären hålls stängd hela hösten kom. Det finns ingen snö alls, bara is med livsfarliga sprickor. Det skulle behövas en halv meter eller till och med en meter med snö för att det ska vara möjligt att åka skidor, säger förbundskapten Teemu Pasanen till Yle Urheilu.

Har fått se förhållandena försämras

Finland är inte det enda landslaget som fått konstatera faktum på ort och ställe. I Ramsau, som ligger på en dryg kilometers höjd från havsnivå, finns längd- och skidskyttelandslag från flera länder.

Finland har brukat hålla läger i Val Senales i norra Italien den här tiden på året. Den glaciären är i år stängd på grund av en hissrenovering.

Pasanen förhöll sig skeptiskt till årets försäsongsläger redan på förhand.

– Från början hade vi prickat in åtta skidträningar, vilket är förhållandevis lite. Klart att det är en besvikelse att de inte blir av, men med tanke på hela lägerhelheten är det ingen jättemiss.

Klimatförändringen är ett verkligt hot för sportens framtid.

– Jag har rest runt på dessa platser i 10–15 år, och det känns som att förhållandena blir sämre för varje år. Jag skulle inte vara förvånad ifall det redan om tio år är helt slut på dessa centraleuropeiska läger, och att vi i stället bara väntar in vintern i Norden.

De landslagsåkare som saknas i Ramsau är Iivo Niskanen, Ristomatti Hakola och Niko Anttola på herrsidan, samt Johanna Matintalo och Krista Pärmäkoski på damsidan.

Texten är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel Suomen maajoukkue pettyi hiihtoparatiisissa: ”Ei lunta, hengenvaarallisia railoja” – päävalmentajalta lohduton arvio tulevaisuudesta, skriven av Pekka Holopainen.