Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Den här kvalkvällen handlar om löddriga EM-drömmar – Finland kan luta sig mot att de är fast förankrade i verkligheten

Teemu Pukki under träning med landslaget.
Bildtext Teemu Pukki är en hårt jobbande profil i landslaget.
Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Gör ett arbete, vinn en match? Finland har nittio minuter på sig för att färglägga hela hösten. Då finns det bara plats för en prestation som matchar målbilden.

Till slut bröts också den totala harmonin i finska fotbollslandslaget. Det krävdes tydligen en slovensk tv-journalist.

Markku Kanerva pekade på klockan, viftade upprört och kom med en ilsken rektors kliv för att klampa rakt in i en intervju med Joel Pohjanpalo då övriga laget hade börjat dagen före match-träningen.

Kanerva bet sig i tungan och höll sig från att skapa en viral succé i Slovenien, men det var lite underhållande och väldigt beskrivande för en man med sina principer – under en vecka som kan staka ut vägen för ett kval, en sommar och en framtid.

Stor match? Jovars.

Ljubljana är på många sätt bedårande. Medeltidsslottet stirrar ner på innerstan, de gamla gatorna slingrar sig runt Ljubljanica-floden, skogen målar en grangrön fondvägg och kaffet smakar helt enkelt lite bättre då man kan blunda i värmen.

Frågan som allt det vackra kommer att speglas i: Vad kommer vi att minnas från en ödesmättad kvalkväll?

Konturerna är knivskarpa

Det är inte så speciellt många år sedan som man hade haft lust att peta på landslaget med en pinne för att upptäcka levnadstecken. Nu kan man lyssna på vem som helst och få en nybörjarkurs i gruppdynamik.

Jag lyssnar nästan helst på Rasmus Schüller. Han skakar inte om kvällstidningarnas förstasidor, men han är en av landslagets smartaste och skarpaste röster numera.

– Vi behöver inte prata om att EM är vårt mål. Den målbilden är så tydlig för alla.

Han sa det med en blandning av ett snett leende och gravallvarlighet. Den attityden ligger som en filt över hela landslaget. Kanerva inledde hela samlingen med att spika upp bokstäverna E och M i sitt första anförande, och här finns 26 spelare som inte har låtit den bestämdheten rymma ut i den slovenska naturen.

För inte så värst länge sedan kunde man famla efter rätt ord för att beskriva ett finskt landslag i skarven mellan outnyttjad potential och bortkastad talang.

Nu är konturerna knivskarpa. Det är enkelt att ringa in vad Finland står för, vilken fotboll landslaget spelar, vilken typ av identitet som vi har.

Markku Kanerva är fast förankrad i en verklighet utan dimridåer. Det här bygget är ihopsatt av laglojalitet, ödmjukhet och en sjuhelsikes massa jobb. I kväll måste de arbeta lite till.

Sista svåra uppdraget

Egentligen har Finland hissat ribban hit av egen kraft. Vi i media hade garanterat piskat på annars, men här behövs vi knappt då spelarna frivilligt pratar om EM.

Nu finns det inget utrymme för slarv, nu finns det bara plats för en prestation som matchar målbilden.

Finland möter ett Slovenien med största stjärnan i målet, en offensiv som helst anfaller snabbt och med kraft, en trupp med spelare från Norge i norr till Cypern i söder, Madrid i väst till Sotji i öst och en kronjuvel i RB-koncernens nästa, potentiella multimiljonaffär i Benjamin Šeško.

Det blir verkligen inte lätt, det är det sista riktigt svåra uppdraget i EM-kvalet.

Så här långt har precis vartenda resultat gått som man kunde förvänta sig. Gör Finland jobbet en gång till?

Den här kvällen handlar om löddriga EM-drömmar, en sommar på de tyska järnvägarna och slutspelsmatcher med inramning som Finland inte fick uppleva fullt ut senast.

Det känns tryggt att åtminstone veta att Finland kommer att lita på sin karta och kompass.

Yle direktsänder EM-kvalet mellan Slovenien och Finland på lördag. Avspark klockan 19.00.

Diskussion om artikeln