Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska skidförbundet och Klæbo har kommit överens – stjärnan får fler lediga dagar: ”Verkar som det norska skidförbundet mer eller mindre har gett upp”

Johannes Hösflot Kläbo poserar med ett leende på läpparna.
Bildtext Johannes Høsflot Klæbo kommer att tävla för Norge i vinter.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Det var länge osäkert om Johannes Høsflot Klæbo och norska skidförbundet skulle komma överens om ett kontrakt. Men nu är det klart att stjärnan kommer att synas i de norska färgerna under vintern.

Under fredagskvällen kom beskedet att en av världens bästa skidåkare, Johannes Høsflot Klæbo, och det norska skidförbundet hade nått en överenskommelse om ett kontrakt. Utan ett idrottarkontrakt hade Klæbo inte kunnat representera Norge i vinterns skidtävlingar.

Vilka speciella arrangemang har Klæbo fått med i kontraktet som gjorde det möjligt för honom att acceptera det?

Johannes Høsflot Klæbo ska få flera så kallade lediga dagar. Under dessa dagar behöver han inte förbinda sig till skidförbundets marknadsföringsavtal. Istället är han fri att marknadsföra sina egna sponsorer.

– Det kom som en överraskning, även om det var ett alternativ förra våren. Jag har alltid varit tydlig med att jag vill tävla i världscupen, och jag hoppas att det kan bli verklighet, säger Klæbo om avtalet.

Experterna förundrade

I Norge är skidexperterna förundrade över skidförbundets beslut och hur det kan komma att påverka avtalen i framtiden.

– Vid första anblicken verkar det som om det norska skidförbundet mer eller mindre har gett upp. Nu kommer skidförbundet inte att kunna använda sin största längdskidstjärna i några marknadsföringskampanjer under vintern, säger NRK:s expert Jan Petter Saltvedt.

Kommentatorn Birger Løfaldli tror att detta kan skapa fler problem för det norska skidförbundet i framtiden.

– Nu måste andra som tackar nej till landslaget få samma möjlighet som Klæbo. Detta utmanar hela skidförbundet och dess finansieringsmodell, säger Løfaldli.

Världscupen i längdskidåkning inleds den 24 november i Ruka. Yle sänder tävlingarna.

Diskussion om artikeln