Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland gjorde EM-kvalets sämsta halvlek och föll i ödesmatchen – Slovenien rymmer i kvalgruppen efter Šeškos show: ”Vill be om ursäkt till hela Finland för det här”

Uppdaterad 14.10.2023 21:10.
Programmet är inte längre tillgängligt
Mardrömsstart för Finland då Slovenien får tidig straff och tar ledningen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En seger i Ljubljana skulle ha tagit Finland ett stort steg närmare EM. Det var inte ens nära. Landslaget blev tidigt överkört i ödesmatchen av Slovenien.

En alldeles förskräcklig första halvlek – en prestation som ger Finland mardrömmar länge – släckte hoppet om poängen i EM-kvalet mot Slovenien.

Slovenien vann med 3–0 efter show av hemmapublikens favorit Benjamin Šeško och nu är helt plötsligt Finland fyra poäng efter Slovenien och väldigt långt från en topp två-placering i kvalgruppen.

Slovenien har rymt – och man gjorde det oerhört välförtjänt i Ljubljana.

Finlands förbundskapten Markku Kanerva hade varnat för en slovensk anstormning, och den profetian var nästan det enda som gick rätt i blåvit väg under en plågsam kvalkväll.

– Jag efterlyste manliga tag i duellerna av våra killar då vi visste precis hur starka de är. Men det såg vi nog inte något av i första halvlek, säger en nedstämd Kanerva efteråt i tv-intervjun.

– Då motståndaren gör mål efter snygga passningskombinationer eller med fina skott kan man leva med det. Nu grävde vi en grop själva. Vi visste att det skulle bli svårt, men det här svider, fortsätter han.

Mardrömsstart

Slovenien störtade framåt från start, radade upp lägen och efter en kvart kom också ledningsmålet. Leo Väisänen rev ner Andraž Šporar, domaren dömde straff och Šeško prickade in 1–0.

Programmet är inte längre tillgängligt
Mardrömsstart för Finland då Slovenien får tidig straff och tar ledningen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Hemmapubliken vrålade SLO-VE-NI-A, och de fick orsak att jubla en gång till före paus.

Robert Ivanov blev nästa syndabock i finska försvaret då han tappade boll en bit in på offensiv planhalva. Šporar spelade loss Šeško, Leipzigs sommarvärvning sprang sig fri och placerade bombsäkert in 2–0 efter en knapp halvtimme.

Programmet är inte längre tillgängligt
Slovenien utökar ledningen efter finskt jätteslarv - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

– Jag vill be om ursäkt till hela Finland för min insats, säger en hopplöst besviken Robert Ivanov efter slutsignalen.

– Jag ser det som att det är mina misstag som leder till de två första målen och jag har inget annat att säga än att jag ska lära mig att göra bättre. Det grämer oerhört mycket – att jag spelar så här med i det här läget. Men vi har inte förlorat EM-biljetten ännu, fortsätter han.

Offensiva byten i paus

De finska spelarnas tomma blickar då de klev in till halvtid berättade allt om hur illa det hade gått i första halvlek.

De drygt tusen blåvita supportrarna i ena hörnet bevittnade landslagets sämsta halvlek i EM-kvalet och det fanns ingen väg tillbaka efter paus.

Joel Pohjanpalo, Daniel Håkans och Marcus Forss kom in i offensiva byten och Finland blev en aning farligare – samtidigt som Slovenien hade fått matchen precis dit de ville.

– Vi behövde ett mål. Vi låg under med två bollar och även om vi inte ens hade kvitterat så hade en reducering hjälpt våra chanser med tanke på målskillnaden, berättar Kanerva.

Håkans var piggast i andra halvlek och hade Finlands bästa läge att reducera med en kvart kvar, men ett snyggt anfall avslutades med en klassräddning av annars rätt sysslolöse Jan Oblak.

Daniel Håkans kom nära att reducera för Finland - Spela upp på Arenan

I stället kom 3–0 på stopptid – en fullträff som dessutom ser till att Slovenien har bättre målskillnad i interna mötena med Finland.

Programmet är inte längre tillgängligt
Fiaskot fullbordat då Slovenien nätar för tredje gången - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finland spelar redan på tisdag hemma mot Kazakstan. Efter djupdykningen på Balkan är enda alternativet att vinna för att behålla ens en liten förhoppning om att sluta i topp två i kvalgruppen.

– Nu är det inte i våra egna händer längre. Vi kan inte göra mer än att vinna våra tre återstående matcher och hoppas på att Slovenien tappar poäng, säger Kanerva.

EM-kval i fotboll

Grupp H:

Slovenien–Finland 3–0 (2–0)
16' Benjamin Šeško 1–0 (straff)
28' Benjamin Šeško 2–0
90+3' Erik Janža 3–0

Finland (5–4–1): Lukas Hradecky (mv) – Jere Uronen, Leo Väisänen, Robert Ivanov (77' Marcus Forss), Arttu Hoskonen, Nikolai Alho – Glen Kamara, Rasmus Schüller (46' Daniel Håkans), Kaan Kairinen, Benjamin Källman (v, 46' Joel Pohjanpalo) – Teemu Pukki.

Diskussion om artikeln