Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur fallerade Finland så kapitalt i tunga kvalmatchen? Kaptenen Hradecky sågar insatsen: ”Inget att säga till om – ett kollektivt misslyckande”

Rasmus Schüller i landskamp mot Slovenien.
Bildtext Rasmus Schüller blev utbytt i paus i EM-kvalet mot Slovenien.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

EM-drömmen blev mer avlägsen, och då fick finländska landslaget försöka ge sin bild av vad som gick snett. Spelarna säger att de var naiva, förbundskaptenen tar på sig ansvaret för magplasket.

De finländska spelarnas blickar var fyllda av besvikelse då insatsen i EM-kvalet mot Slovenien skulle förklaras. Varför gick det som det gick i Ljubljana?

Lagkaptenen Lukas Hradecky kallar prestationen i 0–3-förlusten för den sämsta från landslaget i mannaminne.

– Ett kollektivt misslyckande. Framför allt när den här insatsen kommer i det här läget, i en av Finlands största matcher någonsin och vi spelar så naivt.

Hradecky är en av fyra i gårdagens startelva som också startade för fyra år sedan borta mot Bosnien-Hercegovina. Det fanns kusliga likheter med hur Finland föll ihop på samma sätt då och nu. Den här gången tappade Finland dessutom chansen att av egen kraft kunna spela sig till EM.

– I Zenica blev vi överkörda och nu bjöd vi in dem till det här. Alla i laget får ta ansvar för sin egen förberedelse. Jag tar också på mig det här. Vi förlorade duellerna och hotet framåt var obefintligt. Med det här spelet går vi inte till EM. Vi hade inget att säga till om.

Läget i grupp H
LagVinst–kryss–förlustPoäng
Slovenien5–1–116
Danmark5–1–116
Finland4–0–312
Kazakstan4–0–312
Nordirland2–0–56
San Marino0–0–70

”Något fallerade i våra förberedelser”

Frågan som ställdes till flera spelare var enkel: Hur är det möjligt att Finland inte var med i matchen från start?

– Jag vet inte, men vi var inte redo att spela. Det kändes så på planen och det såg också ut så när jag tittade på från sidan i andra halvlek, säger Rasmus Schüller.

– Vi spelade ängsligt och utnyttjade inte varandra. De spelade som ett lag.

Programmet är inte längre tillgängligt
Mardrömsstart för Finland då Slovenien får tidig straff och tar ledningen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

När matchen direkt hamnar på fel kurs, hur svårt blir det att bryta trenden?

– I det läget måste vi tillbaka till grunderna och spela ultrasimpelt. Slå bollen bakom deras backlinje, försvara hängivet och inte släppa till något enkelt. Problemet var dels att vi spelade dåligt, dels att vi släppte in två jätteenkla mål. Då blir uppförsbacken för stor för att kunna få med sig något.

Hur tung är besvikelsen med tanke på läget i kvalgruppen?

– Det behöver man knappt fråga … Det är nio poäng kvar att spela om så det är möjligt, men Slovenien måste tappa poäng i två av tre matcher.

– Jag är bara jättebesviken över att det blev som det blev. Något fallerade i hur vi förberedde oss. Vi var inte redo att utmana Slovenien.

Programmet är inte längre tillgängligt
Slovenien utökar ledningen efter finskt jätteslarv - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kanerva: Bär ansvar

Minst lika besviken som spelarna var Markku Kanerva i hela sin framtoning. Det här var en av hans allra tyngsta stunder som finsk förbundskapten.

– Jag bär ansvaret. Det är givet. Taktiken, genomförandet av matchen – jag bär ansvar. Blev det rätt spelarval? Man kan alltid spekulera och det är väl er uppgift att göra det, säger han med utsända reportrar från Finland runt sig.

Markku Kanerva under match.
Bildtext Markku Kanerva.
Bild: Lehtikuva

Det brast på många områden, men ett uppenbart problem var hur Finland envist valde att spela kort i uppbyggnadsspelet. Då vilt löpande slovener stressade finländarna blev det bekymmer.

– Reservplanen var att slå längre bollar mot Benjamin Källman på kanten om det inte fungerade med det korta spelet. Vi visste att gräsmattan inte var i bra skick och vi skulle inte spela kort med våld. Spelarna visste om det, ändå gjorde de det. Direkt hamnade vi i stora problem. I paus poängterade vi att inte ta onödiga risker.

Kanerva listade också andra problem.

– Vi har undvikit enkla misstag tidigare i kvalet, men nu kom de. I duellspelet förlorade vi många första- och andrabollar. Vi fick aldrig tag i bollen mot ett aggressivt Slovenien.

Håkans hade bästa läget

Kanerva tycker att landslaget åtminstone klarade av att putsa skölden efter paus. Det fanns ett par lägen för att skaka liv i matchen då det stod 2–0 till Slovenien.

Först brände Teemu Pukki en volley och sedan fick Daniel Håkans se Jan Oblak göra en klassräddning på ett rätt bra avslut.

– Jag såg en lucka, men han fick upp ena armen. Jag borde kanske ha satt den, säger Håkans.

Håkans byttes in i paus och gjorde ett klart godkänt inhopp.

– I första halvlek var vi väldigt svaga. De vann alla dueller och fick tryck på oss. Vi skapade inget offensivt. Just nu känns det bara tungt.

Diskussion om artikeln